Westminster Abbey

Idag lekte jag turist och begav mig till Westminster Abbey. Det var jag inte ensam om... Det var full rulle med att pynta fint inför diamantjubileumet både inne och utanför. För £16 ingick en audioguide och sedan gick man enligt kartan. På sina ställen var det ganska trångt. Det rådde fotoförbjud, vilket nog var ganska smart. Om 1000-tals människor hade stannat på varje kvadratmeter för att ta ett foto så hade det tagit hela dagen att ta sig igenom.

Höjdpunkterna var nog Henry VII:s kapell som har ett väldigt vackert tak. Och Elizabeth I:s grav (en av anledningarna jag gick dit), tyvärr kunde man inte riktigt hennes kroppsavbildning eftersom graven är ganska hög och är bakom vackert galler.

Kyrkan är enorm med många mindre sidoutrymmen. Har man inget bättre för sig så kan man räkna minnesplakat och gravinskriptioner. Det är tusentals människor som på ett eller annat sätt hedras. Många inflytelserika kulturpersoner så som Geoffrey Chaucer, Handel, Shakespeare, C.S. Lewis med flera uppmärksammas antingen med grav och/eller plakat. Och så ska vi inte tala om alla kungar och drottningar. Alla har dock inte särskilt framstående gravar. Exempelvis ligger vist Elizabeth I:s syster - Mary I (a.k.a. Bloody Mary) begravd under sin syster och har inte ett stort pampigt gravmonument. Deras lillebror Edward VI ligger under ett altare. Och deras far, Henry VII, fick aldrig sin pampiga grav som han önskade sig, han ligger lite anonymt i Windsor Castle (som jag hoppas hinna besöka i sommar).

Kommentarer