Inget ägg utan höna
Att svensken har förändrat sin kost på senare år är inte särskilt kontroversiellt. Nya influenser från Asien blir mer populärt medan inälvsmat halkar ner på listan (även om det skapats en liten vurm för detta på sistone). Kyckling äter vi visst mycket av, och ägg. För att få både ett ägg och en kyckling behövs en höna. Problemet som uppstår är när värphönan inte längre värper några ägg. Eftersom vi svenskar inte längre äter höns i stor utsträckning utan hellre vill ha billigt kycklingkött så finns det ingen marknad för hönskött.
Varje år pensioneras visst 5,5 miljoner värphöns (SVD) vid en ålder på cirka 1,5 år. Hälften går till matindustrin, en stor portion till minkfoder och resten blir uppbränt. Det är inget nytt att ätbar mat slängs i onödan. Vad jag inte förstår är varför man inte försöker göra något åt det. Att få oss att ge upp ägg är kanske inte så lätt, idén är säkerligen tabubelagd inom livsmedelsindustrin (den vegetariska kosten som huvudrätt tycks ta upp betydligt mindre yta i mataffären än den animaliska). Men varför försöker man inte med en revival-kampanj för hönskött? Det borde ju inte få lov att vara ekonomiskt hållbart att slänga mat så här.
Själv har jag inte ätit något kött sedan i juli (fisk och ägg undantaget) och det känns hittills bra. Har inte fått cravings efter kött men däremot fått upp ögonen allt mer på vilket begränsat veggie-val det kan finnas på vissa matserveringar. Samtidigt inser jag ju att mitt val att äta ägg men inte hönskött bidrar till detta stora svinn...
Varje år pensioneras visst 5,5 miljoner värphöns (SVD) vid en ålder på cirka 1,5 år. Hälften går till matindustrin, en stor portion till minkfoder och resten blir uppbränt. Det är inget nytt att ätbar mat slängs i onödan. Vad jag inte förstår är varför man inte försöker göra något åt det. Att få oss att ge upp ägg är kanske inte så lätt, idén är säkerligen tabubelagd inom livsmedelsindustrin (den vegetariska kosten som huvudrätt tycks ta upp betydligt mindre yta i mataffären än den animaliska). Men varför försöker man inte med en revival-kampanj för hönskött? Det borde ju inte få lov att vara ekonomiskt hållbart att slänga mat så här.
Själv har jag inte ätit något kött sedan i juli (fisk och ägg undantaget) och det känns hittills bra. Har inte fått cravings efter kött men däremot fått upp ögonen allt mer på vilket begränsat veggie-val det kan finnas på vissa matserveringar. Samtidigt inser jag ju att mitt val att äta ägg men inte hönskött bidrar till detta stora svinn...
Kommentarer
Säger jag som aldrig kommer kunna ge upp även kycklingkött. Det kött som kommer från däggdjur har jag dock aldrig saknat och det är 16 snart 17 år sedan jag senast åt rött kött.
Pernilla >> Ja, det är ju helt absurt att så mycket mat går till spillo. Och att vi kallar 1,5-åriga höns för gamla