Härskaren över gatubelysningen

Jag förstår att det inte sitter en person som ensam har ansvar att trycka på knappen så att all gatubelysning tänds. Jag tänker mig att det är automatiserat. Dessutom borde det vara en himla massa knappar att trycka på eftersom alla områden och lamptyper tänds vid olika tidpunkter.
Men, jag är lite nyfiken på vad som styr tiden. Är timern uppkopplad till SMHI och synkar både väderleksrapporten (molnigt eller klart) samt solens uppgång och nedgång? För båda variablerna förändras från dag till dag. Och jag är ganska säker på att vissa lampor tänds vid olika tidpunkter från dag till dag (både tidigare och senare oavsett ifall vi går mot ljus eller mörker). Så någon där ute borde sitta med det yttersta ansvaret för att lysa upp stan. Och har denne person en titel? Ljusmästare?

Kommentarer

Unknown sa…
Vad jag vet så styrs de av en ljuscensor som är inbyggd i lampan. Sen blir det lite olika beroende på solens upp och nedgång, molnighet, skugga från miljön och sånt.

Tror inte det finns någon ansvarig på kommunen utan snarare på företaget som tillverkar lamporna.
Hanna sa…
Åhå, här får man veta saker minsann. Har också funderat på det där.
Tankekatten sa…
Om man vet var sensorerna sitter så kan man tända lamoporna på dagen. Om man sparkar på lykstolpen så släcks de. Det var personer som gick på samma skola som mig i min ungdom som ägnde sig åt sådant.
Även om jag skulle tycka att det var mycket roligare att det var synkat med smhi så är det nog tyvärr inte så.
Där jag bodde när jag var liten fanns det olika sensorer för olika områden och de tändes när det blev mörkt. Men som tankekatten skriver så var det också lätt att få dem att slockna om man visste var de var och lyste på dem på kvällen. Det fanns de som gjorde det på min skola med. Men jag tyckte mest att det var läskigt när inte belysningen fungerade så jag gjorde inte sånt, som förtydligande.
Matilda sa…
Ylva >> Ah, så klart! Sensorer! De måste vara seriekopplade de här sensorerna, eftersom många lampor slås på antingen exakt samtidigt eller likt en dominoeffekt.
Så ytterst ansvarige är solen. Eller, någon solgud. :)

Hanna >> Se där, glad att höra att jag inte är den enda som funderar över detta :)

Tankekatten >> Det känns som att det krävs ett experiment för att se var sensorerna sitter. För att tända lamporna alltså. Inte släcka dem. Jag hade hört det där med sparkarna, men jag trodde det var för att de helt enkelt gick i sönder.

Linda >> Visst är det läskigt att det alltid är lamporna som sitter på de mörkaste ställena som alltid är sönder. Man kan ju undra ifall dessa sparkats sönder med flit...