Ramsors kraft

Jag undrar om det finns bättre pedagogiska knep än att använda ramsor för att befästa kunskap. Ni vet så kallade minnesramsor för säg hur många dagar de olika månaderna har:

Trettio dagar har november
aril, juni och september,
februari tjugoåtta allen
alla övriga trettioen.

Just den ramsan lärde jag aldrig mig. Jag hade redan koll på hur många dagar det fanns i de olika månaderna. På äldre dagar har jag fascinerats av brittisk historia och där finns det flera ramsor. Exempelvis "Remember, remember the firth of November…" om Guy Fawkes och hans kompanjoner försökte spränga parlamentet 1605. Och så finns det den praktisk ramsan "Divorced, beheaded, died. Divorces, beheaded, survived" som listar hur Henry VIII gjorde av med sina sex fruar. Allra mest beundrar jag tv-serien Horrible Histories som till exempel förvandlat hela den engelska regentlängden från William the Conqueror till Elizabeth II till en fantastisk låt. Det är bara att sjunga med:Anders och Måns gjorde flera minnesramsor och låtar i sina radio- och tv-program för att vi skulle kunna definiera vitvaror och reda ut vad en banan egentligen är. Genialt!

En ramsa, med tillhörande rytm, som lyckats etsa sig djupt i mig är från Bolibompa troligen runt början av 90-talet. Det är ett relativt stort gapp mellan mig och mitt yngre syskon så det känns som att jag tittade på Bollibompa i över ett decennium. Men jag minns så tydigt Johan och Pipen (hans plastkanin som pep när han tryckte på den) avsluta varje sändning med "på tisdag, på torsdag, på tisdag..."för att vi skulle minnas vilka dagar han var programledare. Jag kan fortfarande göra referenser till den när det faller sig lägligt med veckodagarna. Dessvärre hittade jag inget klipp med just denna ramsa, men väl en intervju med Johan Anderblad.

Vilka minnesramsor har etsat sig fast hos er?

Kommentarer

cat sa…
Med tanke på hur lätt refränger till låtar fastnar i hjärnan, så är nog ramsor ett genialt sett att komma ihåg.
Matilda sa…
Cat >> Haha ja särskilt repetitiva melodifestivals-refränger
Ewa sa…
Månadsramsan använder jag jämt när jag ska försöka komma ihåg hur många dagar det är i en månad. Och kommer även ihåg "på tisda', på torsda'"... Måste finnas hur mycket ramsor som helst sparade u hjärnkontoret, men kan jag inte komma på nåt annat än de du räknade upp!
Matilda sa…
Ewa >> Ofta triggas de i gång av något ord eller så. Du får återkomma om du kommer på någon :)