Valpropaganda: Sverige vs Canada

Även i Toronto så är det "supervalår" som media så käckt kallar 2014 här hemma. Det vill säga två val samma år. Dels var det nyligen provinsiellt val och i höst ska en borgmästare utses. På den senare posten är det nog få i Canada som lyckats undgå att det är den skandalomsusade och rehab-besökande Rob Ford som innehar ämbetet och han tänker ställa upp till omval verkar det som.

Precis som i Sverige är valreklamen närvarande. Deras tv-reklamer känns lite mer aggressiva, ofta anspelas det på motståndarnas misslyckanden och hur dåligt det vore att rösta på motståndarna. Ute i det offentliga landskapet så sker propagandan inte riktigt lika mycket på telefonstolpar och trottoarpratare som vi är vana med. Här kör man betydligt mer storskaligt. Gräsmattor och staket är bra platser för plakat tydligen. Det vill säga på privatpersoners tomter. Vilket i så fall skulle förklara lite vad gräsmattan på framsidan till de friliggande husen är till för. Här har man på sin höjd någon mindre rabatt och så en pampig uppfart. Resten är bara en gräsmatta, ofta utan staket, som endast verkar vara till för att klippas.
På bilden ser man det ironiska utfallet av denna valpropaganda. Två grannar med olika politiska åsikter.  För jag har svårt att föreställa mig att man skulle tillåta ett annat parti än det man hyser sympatier för att använda ens tomt till ideologiska statement. Det är i alla fall inga ansikten och slagord utan mest ett efternamn och partitillhörighet mot en bakgrund av partifärgen. Det skulle säkerligen gå att göra undersökningar i olika områden och se tendenser vilka partier som är starka. Fast det verkade bara som de hade tre parti. Jag tror det var någon av amerikanerna jag träffade på bröllopet som tyckte det var ytterst märkligt att vi hade åtta partier i den svenska riksdagen. "Åtta? Hur fattar de beslut?"

Om vi nu förutsätter att varje hushåll sympatiserar med den skylt som sitter på deras staket eller gräsmatta då är det ingen större hemlighet vem man röstar på. Det kanske inte är en lika stor big deal som här. Här i Sverige kan vi förvisso debattera politik, men det är sällan man hör någon som öppet proklamerar exakt vilket parti som en röstar på. Vi värnar liksom om valhemligheten. Jag tänker mig lite att det hade kunnat bli dålig stämning ifall två radhusgrannar satte upp skyltar på garaget och den ena hejade på Vänsterpartiet och den andra på Folkpartiet (för att slumpvis ta två partier). Visst skulle det bli lite besvärligt? Eller är det jag som är onödigt PK?

Kommentarer

Ewa sa…
Har aldrig tänkt på det där med transparensen i att sätta upp plakat i sin trädgård. Men du kanske har rätt i att folk inte hymlar lika mycket med vilket parti/kandidat de röstar på over there. Jag har fick uppfattningen att det anses som normalt att rösta på Conservatives eller Liberals. Röstar man på Green Party eller NDP (socialistiskt) är man lite konstig. Röstar man på Bloque Quebecois är man fransk extremist. :D

I Torontos borgmästarval får man väl bara hoppas att folk tar sitt förnuft till fånga och inte röstar på Rob Ford igen. Det ser ut att gå bra för Olivia Chow (NDP) i opinionsundersöknngarna, vilket är glädjande.

http://www.thestar.com/news/city_hall/toronto2014election/2014/06/03/toronto-mayoral-election-poll-tracker.html
Matilda sa…
Ewa >> Ja vi får hoppas! Visst är det kul när någon sätter lite färg på politiken, men det här har mest varit riktigt sorgligt och pinsamt.