Turfing - som ett datorspel, fast på riktigt

Denna bild har ingen logisk koppling till inlägget.
Jag hade hört talas om turfing innan men bara förstått det som du cyklar runt med en app på din smartphone och jagar "zoner". Det hela var mycket mystiskt. Men idag fick jag vara med om det på riktigt. Eller ja, jag turfade väl egentligen, det var en bekant som gjorde det. Det började med att jag observerade en märklig hållare på hans cykelstyre och undrade om det var någon slags gps-hållare. Det var det ju på sätt och vis eftersom appen blir en slags kartläsare. Sen demonstrerade han hur det fungerade då vi lägligt passerade två zoner.

Turf - som spelet heter - påminner mycket om ett internetbaserat dator-spel med den stora skillnaden att du spelar i din riktiga värld och motionerar på samma gång. Kartan innehåller röda zoner på ett antal kvadratmeter. Du tar dig hit till fots, med inlines, skateboard eller cykel (bilister ses lite som fuskare) och måste stå i zonen under ungefär en halv minut för att poängen ska registreras. Ja det stämmer, du får poäng. Olika mycket beroende på lokaliseringen. Sedan får du visst också poäng baserat på hur länge du lyckas "behålla" zonen. Zoner mitt i stan ger lägre poäng att "ta" men genererar mer timpoäng ifall du lyckas behålla den länge nog. Sedan finns det visst turf-tävlingar på begränsade tider. Exempelvis ta så många du kan på två timmar.

Det verkar ganska kul och i alla fall högs annorlunda. Tydligen ger det inte bara motivation till motion, man kommer ut och ser nya platser och kan träffa på nya personer. Jag måste säga att jag blev lite nyfiken på idén. Är det någon av er som testat Turf? Hur är er upplevelse av spelet?

Kommentarer

Ewa sa…
Åh, det där låter ju jätteroligt! Måste googla!
Ewa sa…
Jag har nu laddat ner appen och ska börja turfa. Tack för tips! Det här verkar jättekul! Precis vad jag behöver för att motivera mig till att ta en löprunda... :)
Matilda sa…
Ewa >> Kul att du blev inspirerad. Eftersom du skrev att du skulle testa ville jag inte vara sämre. Laddade ner appen och gjorde en testrunda idag. Det gav lite mening till mina ibland random cykelturer. Det kändes lite märkligt att stanna upp och stå på en plats i en halv minut och vid ett tillfälle måste jag ha passerat en annan "turfare", det var lite skumt. De enda negativa sakerna jag upplevde var att kartan hängde sig ibland och att mitt mobilbatteri inte tillät mer än 1,5 timme…
Har du hunnit testa?
cat sa…
Har aldrig hört talas om det och erkänner som den hopplösa latmask och usla kartläsare jag är, att det nog är utanför min sfär. Men jag kan förstå att det är roligt för dem som gillar grejen :-)
Matilda sa…
Cat >> Haha, det finns en interaktiv "gubbe" i spelet som visar exakt var du är på kartan. Går du åt fel håll kommer gubben att gå åt fel håll också.
Ewa sa…
Ja, jag har testat och det här är ju som gjort för att man blir totalt hooked! Imorgon ska jag prova att springa och turfa samtidigt. Det blir intressant att se om jag klarar att lyssna på musik och instruktionerna från Runkeeper och samtidigt hålla reda på var jag befinner mig...
Hanna sa…
Turfing verkar ju superkul, tack för tipset! Jag känner att jag degat i soffan lite väl länge nu...
David Kroik sa…
Turfning är något jag starkt kan rekommendera. Jag har provat, gåturfning, cykelturfning, springturfning, barnvagnsturfning (det var så jag fick medaljen Dawn Ninja :)), bilturfning, skidturfning (längd och utför). Alla sätt att spela är roliga. Man får bara akta sig att man inte blir för biten. Snart ska jag bege mig ner till Umeälven och prova simturfning och på så sätt ta medaljen Order of Aquamen. Jag delar gärna med mig av ytterligare turferfarenheter (cykelkrasher o.d.) vid lunchkommittén.