Black Friday

Så har amerikanska shoppinghelgen Black Friday fått allt större fäste i Sverige. Imorgon är det dags för reor och specialerbjudande. Nåde den som glömmer att nu är det jul igen. Det trillar in mail i inboxen från butiker som är oroliga att jag inte ska shoppa hos dem just denna helg. Hemsidorna till tidningarna har banners och reklambakgrunder för att påpeka att vid midnatt smäller det.

Dagen efter, på lördag, får du pusta ut och återhämta dig. Då ska vi tänka på att det är buy nothing day. Eller ja, det vill ju inte handeln.

Jag finner Black Friday extra skrämmande i år. Hela denna vecka, hela månaden, hela året, har känns som ett stort hål i mänskligheten. Fler människor är någonsin är på flykt, utsatta minoriteter tigger för sitt uppehälle, terrorattentat sprider skräck, klimatproblemen gör sig mer påminda och hårda politiska beslut fattas på nationell och mellanstatlig nivå...  Och mitt i allt det ska vi täppa igen det där hålet med massa julshopping. Glömma bort sorger och besvär.

Personligen - och nu är jag medveten om att jag har ett fördelaktigt ekonomiskt läge - sett att mitt så kallade "konsumtionsutrymme" i hushållsbudgeten gått till bygge av billiga bostäder, mer resurser till skolan, fler jobb till Migrationsverket, socialtjänsten och andra samhällsinstitutioner som är hårt ansatta idag.

Tänk om årets julklapp hade varit fredsförhandlingar med resultat, medmänsklighet och en vit jul som fyller på de smältande isarna. Kan man köpa dem imorgon mån tro?

Kommentarer

cat sa…
Jag tänker fullkomligt skita i allt vad Black Friday heter och är!
Önskar mig samma julklapp som du.
bella sa…
nä, det går nog inte att köpa fred på jorden. då skulle krigsmaskineriet skrika… haubitsar och granater måste säljas. typ. jag träffade "tomten" en gång,som naturligtvis undrade vad jag ville ha i julklapp. fred på jorden sa jag, han bara glodde.
vilket larv med black friday. och mycket annat skit som kommer från amerika. tyvärr är folk så dumma så dom går på eländet. konsumtion ger ingen lycka. goda relationer gör det. så ser jag på det.
Matilda sa…
Cat >> Amen!

Bella >> Ja relationer är en bra grund för ett hållbart samhälle! Konstigt bara att den ofta sker i samband med någon konsumtion - gå-bort-present, julklapp...