Nyhetsjinglar

En radio med antenn.
Som ni märkt har det blivit en hel del radioprat på den här bloggen på senare tid och idag presenterar jag ytterligare ett radiomysterium. Vart har jingeln för nyheterna tagit vägen? Övergången mellan program och nyheter har blivit så diffus. Ibland har nyhetsuppläsaren en dialog med programledarna i programmet innan. Jag vill minnas det som att det fanns en lite mer tydlig signal förr, för att markera att det var dags att skruva upp - eller kanske ner - volymen och uppmärksamheten inför omvärldsuppdateringen.

Har då jinglarna försvunnit helt? Nej, efter ha gjort lite efterforskningar på Sveriges Radios hemsida och lyssnat på olika nyhetsinslag så kan jag konstatera att de finns kvar, men de tycks ha kortats avsevärt! De tycks vara över på knappa sekunden och väcker inte yrket uppmärksamhet. Radiosporten däremot har kvar en något längre och distinkt jingel. Likaså har trafikinslagen en tydlig påkallningssignal. Varför har nyheternas signal tonats ner och blivit mindre anmärkningsvärd? Eller är det jag som minns galet?

På tal om radio - ni missar väl inte Kvällspasset i P4 på torsdagar och fredagar med Nadia Jebril och Måns Nilsson? I deras första avsnitt pratade de bland annat om udda mat och intervjuade etnologen Mia-Marie Hammarlin. En bra premiär.

Kommentarer

cat sa…
Hm har inte tänkt på att nyhetsjingeln är borta, men jag stör mig på glättig dialog innan nyheterna.
Matilda sa…
Cat >> Jo glättig dialog känns ibland något fel med tanke på vad som behandlas därefter.