Strategier för en hållbar vardag

"Happiness is learning to step on the cracks." Gatukonst i Sydney.
Hållbarhet kan handla om så mycket mer än om de ekologiska aspekterna. Ett hållbart vardagsliv kan förutom att avse miljövänliga handlingar också innebära att vardagen går runt och att en själv mår bra. Hanna på Lev mer konsumera mindre skrev nyligen ett tänkvärt inlägg om just olika aspekter av hållbar livsstil, några av aspekterna hon tog upp var långsamt tempo och samarbete. Det fick mig att fundera över vardagligt välmående. Liksom säkert de flesta jag känner har jag haft tunga perioder när det mesta har känts meningslöst, orken har försvunnit och jag haft problem att hantera sociala situationer. Det har lett till olika strategier för att hitta tillbaka till glädje och energi.

När jag började blogga för tio år sedan befann jag mig en väldigt turbulent och jobbig situation privat. Bloggen blev på något sätt en ventil att skriva av mig om helt andra saker och få vara lite tramsig som jag alltid varit. Trogna läsare blev till bloggvänner, flera har jag haft förmånen att träffa på riktigt också. På sätt och vis var bloggen kanske inte en medveten strategi, dessa utvecklade jag nog betydligt senare. Jag tror jag fick en ögonöppnare i början av 2014 när det hade blivit lite väl mycket av allting. Jag hade flyttat många gånger på kort tid, en äldre släkting höll på att dö och jag tog tjänstledigt för att kunna hjälpa denne efter en längre sjukhusvistelse, det uppstod en jobbkonflikt och samtidigt inträffade den berömda doktorandsvackan (dvs att under det andra året förlora självförtroende eller meningen med forskningen, också känt som impostor syndrome). Plötsligt såg jag mig själv hamna i gamla upptrampade spår och må ganska dåligt över detta.
Trafikskylt i Sydney.

Sakta men säkert började jag dock komma överfund med vad som är viktigt för mig och vad som bara skapade onödig stress. Det var givetvis inget som kom över en natt och vissa saker måste jag fortsätta jobba med. Här är några av strategierna som fungerade för mig för att få en mer hanterbar vardagssituation:
  • Avsluta mitt facebook-konto. Jag var extremt skeptiskt till att gå med från första början men efter ha upplevt att jag hamnade utanför fick jag med. Det fungerade bra under åren i London, men tillbaka i Sverige började det skava. Andras inlägg kunde skapa saknad, avundsjuka och en känsla av att inte kunna prestera som andra. Jag hade svårt att hantera vänförfrågningar från kollegor och handledare. Insikten att bara för att folk ville vara "vänner" på sociala medier innebar inte att de ville hänga privat förvirrade mig. Att avsluta kontot var grymt skönt. Idag är jag lyckligt ovetande om allt jag "går miste" om, men vet att de vänner som vill umgås hör av sig genom andra kanaler.
  • Hantera relationer. Ibland tar det väldigt lång tid att inse saker. Jag har sedan barn varit mycket mån om att bli omtyckt av andra och kunnat bli väldigt ledsen när någon ogillat mig. Jag har också sett de flesta jag umgåtts med vänner och investerat stort i nya kontakter som verkat trevliga. Idag gör jag en särskillnad på bekanta och vänner, de senare är de som investerar samma tid och energi i mig som jag i dem. Jag ser inte längre det som ett ansvar att hålla vid liv relationer där jag varit den som varit mest drivande, vänskap bygger på ömsesidig kommunikation. Och slutligen, har jag börjat distansera mig från de personer som stjäl enorm energi från mig (t.ex. i form av behov av ständig pepp eller självbekräftelse) och inte ger mig någon energi tillbaks.
  • Motion. Jag har alltid ogillat att idrotta. Jag ser ingen poäng i att springa långt och snabbt, spendera timmar på gymmet etc. Kanske för att skolidrotten i mångt och mycket gick ut på att mäta och prestera, istället för att bara ha roligt. Men att använda friskvårdstimmen till att spela volleyboll med kollegorna blev en av veckans höjdpunkter. Att börja spela Turf drog förvisso fram någon sorts dold tävlingspersonlighet i mig, men det gav också motivation att komma ut och röra på mig. Som en positiv bieffekt har jag träffat nya människor och utmanat mig själv att prata med främlingar/motspelare. Jag har åkt på event och fått se nya spännande platser. Och det allra mest otippade: jag har införskaffat löparskor. Dessutom accepterar jag villigt rollen som "nörd" för jag har ju roligt!
  • Plan(t)era morötter. Att boka teaterbiljetter, resmål, restaurangbesök och liknande att se fram emot gör vardagen lättare att hantera. Det går att stå ut med en jobbig vecka om det finns något roligt på andra sidan.
  • Utgå från mina förutsättningar. Bara för att "alla andra" jobbar mer än heltid behöver inte jag göra det, det blir en avhandling ändå.
  • Ha en fritidssysselsättning. Att göra något bara för min egen skull för att jag tycker det är roligt. I mitt fall har det blivit flera teaterkurser vilket också lett till nya kontakter.
  • Minska datoranvändandet. Genom att inte sitta vid datorn varje kväll har jag frigjort tid till annat och kvällarna flyger inte lika snabbt bort. 
  • Acceptera stök i hemmet. Ja, det är dammigt, det ligger högar på köksbordet, disken står några dagar... Men världen rämnar inte.
Hur gör ni för att finna en balans i ert vardagsliv och må bra?

Kommentarer

cat sa…
Vad skönt att du kommit till dessa insikter. Det är viktigt att man tar hand om sig själv och mår bra. Vi har ju bara det här livet.
Själv har jag som du börjat sortera bland mina relationer och ser till att inte längre höra av mig till människor som ensidigt har använt mig för sitt eget bekräftelsebehov.
Jag ägnar så mycket tid jag kan åt min älskade hobby hästar och stök i hemmet har jag sedan länge insett är en del av mitt liv.
Ha det så bra och fortsätt på det här spåret.
Hanna sa…
Det är verkligen ett mysterium och jag måste erkänna att även om jag tror mig ha utarbetat strategier så överger jag dem emellanåt utan att veta varför. Min viktigaste väg till välmående är dock att göra förändringar på arbetsfronten. Jag inser att jag inte är skuren för att vara anställd trots alla trygga villkor och förmåner så jag planerar att bli min egen. Någon gång. Det håller mig uppe när det känns tungt och motigt. Så kanske är min viktigaste strategi att ha en plan, ett livsmål, en vision. Det är tanken på min framtid som gör mig glad och arbetet med att nå dit.
Matilda sa…
Cat >> Tack :) Ibland undrar man varför det tagit så lång tid att komma till vissa insikter. Tur att man nått dem till slut i alla fall! Hästar låter mycket roligare att lägga energi på än att städa, så du gör alldeles rätt enligt mig

Hanna >> Att hålla sig till sina egna strategier är inte alltid det lättaste.
Instämmer att drömmar och visioner är viktiga att ha. Hoppas att du kan nå ditt mål utifrån dina egna förutsättningar och att det blir så som du vill :)
bella sa…
insikter kommer med tiden till flera av oss. om det kom till ännu fler skulle livet vara enklare att leva. men en får var glad över dom insikter en själv gör. bl a att sortera bort energitjuvar ur sitt liv. och det där med att vårda en relationer ensidigt… det har jag också gett upp. om den andra inte gör det, är det inte värt det. då är en lika betydelsefull för den andra som en själv trott.
och motion likaså, jag avskyr det liksom, men gillar styrketräning, så jag kör med det, gammal fet tant som jag är, men jag bryr mig föga vad andra tänker om det.
roliga saker och händelser ska en slösa med. det mår vi bra av.
stök i hemmet har jag löst med att köpa städning.
så du är himla klok för din ålder. för jag misstänker att du är rätt rejält yngre än jag och så klok allaredan! du har alla möjligheter att leva ett gott liv framöver!
Matilda sa…
Bella >> Det är väldigt skönt att veta att man bara blir klokare med åren, trist ifall det hade varit tvärtom tänker jag. Skönt att höra att det är fler som resonerar som jag, för då kan jag ju inte vara helt ute och resa :)