Funderingar i en tvättstuga

Tvättade imorse. Månadens höjdpunkt, eller inte. Medan jag väntade på att maskinerna skulle stanna (de i vår tvättstuga har verkligen en konstig tidsuppfattning, 42 minuter är allt över 42 minuter, dessutom är den ena maskinen något snabbare än den andra, väldigt mysko tycker jag) så stod jag och inspekterade en mycket informativ plansch om hur man ska tvätta och olika förhållningsregler som råder i tvättstugan. Ni vet, städa efter er, så anväder man torktumlaren, tvätta inte mattor, gör si, gör absolut inte så... Den har säkert suttit uppe sedan tidernas begynnelse, det skulle inte alls förvåna mig. Det vill säga, från miljonprogrammetstid, men det är ju ungefär samma som den "moderna" tidens födelse för oss födda på åttiotalet och efteråt.

På det här plakatet står en sak som förbryllat mig tidigare när jag ögnat igenom de svartvita tecknade bilderna och texten, nämligen att man inte får lov att tvätta arbetskläder. Varför? Ingen motivering alls. Jag förstår poängen med att inte tvätta mattor i tvättmaskinen eller att låta bli att torktumla täcken, det är mer logiskt än det här med arbetskläderna. I och för sig så hade jag väl inte fått för mig att slänga in en brandmansoverall eller målarkläder, men det finns ju olika grader av jobbkläder.

Jag har en uppsättning arbetskläder för vilka jag ansvarar själv. Den består av collage-tröja, skjorta och t-shirt i helt normala material, det enda som skiljer dem åt från kläder som går att köpa i de sedvanliga klädesaffärerna är att de har företagets emblem och färger. Till dessa tillkommer byxorna som är av 65% bomull och 35% polyester, inte precis som jeans men stelare än mjukisbrallor. Jag trotsar faktiskt hyresvärdens tvättregler på denna punkten, för jag orkar inte stå och tvätta dessa kläder för hand. Dessutom så anser jag att de påminner mer om vardagskläder än en polisuniform.

Frågan är om anslaget i tvättrummet är föråldrat? Eller om jag kan bli åtalad för min "civila olydnad"? Eller om det går att tala om diskriminering av arbetskläder när det underförstått står att man drar alla arbetskläder över en gräns oavsett om det är en städrock eller om det är ett par snickarbyxor? Undrar för övrigt om det står i instruktionsmanualen för privatägda tvättmaskiner om vilka kläder man "får" och "inte får" tvätta.

It's Friday folks. See you out there, somewhere...

Kommentarer