Är vi alla ett gäng control-freaks?

Ibland funderar jag över mänskligehten. Hur pass "utvecklade" vi egentligen är och om evolutions-teorin alltid är av god natur. Ibland känns det som att alltför många av oss behöver ha total kontroll över situationen man befinner sig i. Det ska vara "ordning och reda, pengar på fredag". Då talar jag inte bara om den pedantiska ådran i många människor, den som säger till oss att smuts är dåligt och dammsugare är ett måste i varje persons hem. Utan också om behovet av att kontrollera omvärlden och veta var allting är.

På mitt jobb tycks det finnas ett stort intresse för uppmärkning av olika saker. Vart man än går i byggnaden sitter anslag om olika saker. Ordningsregler och varningsmärken är väl okej. Men ibland känns det som att det är någon som gått lös på den här mackapären som trycker ut klisterlappar med ord på. Plötsligt upptäcker man lappar för var gummibanden ska vara, var man ska lägga handledskydden efter man suttit vid datorerna, märkning på stolar och dyligt som anger vilken avdelning de tillhör, var sophinken ska stå... Mentaliteten "var sak har sin plats" verkar genomsyra detta företag. Ok, med tre skift så gäller det att allting är var det ska vara så produktionen flyter på som den ska.

Men ibland blir jag trött på detta. Jag får en elak tanke som försöker intala mig att byta plats på klisterlapparna eller flytta på sophinken. Hittills har jag stått emot, men åh, denna perfektionsim går mig på nerverna. Visst har jag ett system för hur saker och ting ska vara hemma hos mig, annars skulle jag aldrig hitta var jag lagt räkningarna eller öppna alla skåp innan jag hittade rätt kastrull. Men inte har jag märkt upp det!!

Plötsligt förstår jag varför vissa älskar Ctrl-knappen på tangentbordet. Den jag aldrig kan komma ihåg kortkommandona till. Och varför mobiltelefonerna fått sådant genomslag. Plötsligt kan man kontrollera mer än bara sig själv, man kan hålla koll på alla andra med, effektivt och snabbt.

Ctrl+Alt+Delete
Over and out

Kommentarer

Anonym sa…
Jag är nog en av alla dom som gärna sätter lappar och etiketter på saker. Har man ett kontrollbehov, så utnyttjar man nog alla möjligheter man kan för att planera och bestämma så mycket som möjligt. Det är ju egentligen inte många saker i livet vi kan göra så det. Lite desperat kanske, men det hjälper.