Julklappar från jobbet i all ära, men...

... när ska vi ta och tänka lite på vår jord?

I år fick vi ett så kallat Delicard av företaget som julklapp. Rätt så trevligt faktiskt, speciellt att man själv får välja sin present. (I fjol fick vi en två kilos bok som inte kommit till någon större nytta om jag ska vara ärlig) Som alternativ fanns:

  • Spansk skinka
  • Två sorters ugnsformar
  • Fransk desert
  • Portvinscheddar
  • Hjortstek

Nu vill jag att ni observerar den sista punkten i synnerhet. För den här steken är nämligen inte vilken stek som hellst! Oj oj, nu blir det spännande eller hur! Den beskrivs som "en sann lycka för varje viltälskare!". Och visst låter det smarrigt. Men, men, men... Det finns en liten detalj, en liten pyttesak som jag hakat upp mig på. Nämligen att den kommer från Nya Zeeland.

Ja, färsk och god stek, direktleverans från andra sidan jordklotet till vårat julbord. Men det är kanske lite genant att tänka på. Att vi importerar kött som har sitt ursprung i ett land som ligger så långt bort att när vi har dag så har de natt. Fraktpriserna kan inte vara de billigaste precis. Och snacka om onödigt utnyttjande av naturresurser för att frakta hjortkött. Dessutom, hur många hjortar springer runt vilda på Nya Zeeland egentligen? Är inte deras nationaldjur Kiwi-fågeln liksom? Borde inte vi ha fler hjortar här i Norden?

Väntar spänt på nästa års present. Kan det vara en skånsk spettekaka bakad i Bandladesh? Eller Mora-hästar snickrade i Argentina?

Kommentarer