Sökes: Lussetågs-reformer


Nu i lusselelle-tider återkommer den traditionella problematiken med Lucia-tåget. Blonda söta flickor i rollen som ljusbärare... Hallå! Lucia var ändå ett italienskt helgon, hur många blonda italienare känner ni? Det känns ändå som att den här debatten har gått i stå. Det händer inte mycket. Det var en blond lucia i tidningen i år igen.

Dock så har jag funderat på en annan sak som ingen tycks ha uppmärksammat särskilt mycket. Tills idag. Båda radioprogrammen Morgonpasset och Christer i P3 nämnde lite grann om det. Det här med könsstereotypa roller i luciatåget. Känns det inte lite passé? Kan man inte få vara vad man vill, eller måste man för att man är kille vara stjärngosse? Och för att man är flicka tärna?

När jag gick i femman var det dags för vår klass att ordna luciatåg. Lucia blev såklart en av de där blonda populära tjejerna om jag inte minns helt fel. Men det var efter lottdragning, så lite rättvisa fanns det ändock. I alla fall, jag hade som vanligt svårt att rätta mig i leden. Så tråkigt att vara tärna tyckte jag (och jag hade verkligen inga anspråk på att vara den där med ljusen på hjässan längst fram i ledet). Jag ville vara tomte. 11 år gammal utmanade jag systemet. Alla tyckte det var konstigt. En tjej kan ju inte vara tomte! Så klart att jag skulle vilja vara tärna, det var ju en självklarhet liksom. Konstigt nog lät läraren hållas. Ville väl inte att jag skulle ställa till med en scen eller nåt. Glad för det var jag i alla fall. Inget kliande glitter, inget stearin som droppade på händerna. Där kom jag med min slev och min lykta. För jag klädde ju inte ut mig till tomtemor...

När kommer den dagen Lucia kommer i byxor och det finns stjärntöser? Fast det är ju att rucka på traditioner. Det är ju så vackert med de där gamla vanorna från förr... Det är ett dilemma. Alla reliker från vår historia är kanske inte av ondo men idagens samhälle behövs det kanske vissa traditioner uppdateras något. Sanningen att säga så tycker jag att det är vackert med det traditionella luciatåget, levande ljus i mörkert. Det är jättemysigt! Men alternativ ska väl finnas för dem som inte vill placeras i traditionella fack?

Nej nu ska jag gå och äta min hemmabakade lussebulle som ni ser på bilden! :) Mums!

Kommentarer

Anonym sa…
håller med. det borde ruskas om lite i luciatågen. undrar hur nomineringarna går till?(tänker lokalt liksom). visst, mormor skickar in att min lilla lisa är så söt och sjunger fint, hon borde bli lucia. men det borde ju vara fler nomineringar än de där åtta man alltid får se bild på. vem viljer ut dom? och på vilka kriterier?
Anonym sa…
Klart en tjej kan va tomte. Good for you att du inte ville va som alla andra.