Hiss-snack

Vad ska man egentligen göra när man åker hiss med sina grannar? Ska man säga något? Utöver hej, hejdå och tack när någon håller upp dörren till en? Och vad ska man prata om? En klassiker brukar ju vara vädret, men det känns så lamt på något vis.

Som jag tidigare nämt har vår hiss blivit renoverad. Eller "maskineriet har moderniserats" som det så fint heter. I praktiken innebär det att de satt in ny hissmaskin och bytt ut alla knappar (så att knappen till min våning flyttat från vänster till höger sida på knapp-panelen, stööööööööörigt!), annars så är hissen lika dan som den varit de senaste 4o åren. Elller ja, det finns ett stort undantag. Detta undantag är då veckans samtalsämne i hissen. ALLA snackar om det.

Tidigare tog det 20 sekunder att ta sig från entréplan till åttonde våningen. Nu tar det 35 sekunder. Nästan en fördubbling i tid. Riktigt irriterande när man har brått. Tidigare gick den för snabbt, nu går den för sakta. Det blir en riktig kulturkrock i detta stressade samhälle.

Problemet med denna förlängda resa är att det blir mer pinsam tystnad när man åker med grannarna. Vad ska man göra? Finns det en lista med lämliga samtalsämnen?

Kommentarer

Anonym sa…
Lämplig lek i hissen är ju alltid "Gissa min perversion", haha.
Jon Söder sa…
Det är en myt att allt går snabbare. Tänk bara på:

OCR-köer och Internetbanker, telefonbokning och supportcentrar med 45 minuters väntetid, Tåg som stannar på färre platser så att alla som inte bor i större orter först måste åka buss till närmsta större stad, incheckning till flyget och allt säkerhetsdravel, TV-reklam som gör att filmer och TV-program tar längre tid, osv osv.

Det är bara logiskt med långsammare hissar. Jag har också upplevt det.
Anonym sa…
När du lägger fram det sådär, så är jag glad att jag inte har hiss i mitt hus. Jag tycker inte om grannar.
Matilda sa…
stina >> eller så håller man tyst och stirrar ner i golvet, som alltid annars, allt annat vore att sticka ut ur mängden :/

Jon >> ja du har nog rätt. För att det ska gå snabbt för vissa så måste det ske på andras bekostnad. Fast vad min hiss har med det att göra förblir nog ett mysterium :)

Linn >> grannar är snälla. för det mesta..
Anonym sa…
Det där med hiss är ett ständigt dilemma, tacka vet jag låghus med enbart trappor. Min förra lägenhet låg på 16:e våningen och hissen var långsamt in absurdum. Men man behöver inte prata med grannarna, man säger "Hej!" och sen får det vara bra.
Vilka är det egentligen som bär ut telefonkatalogerna?
Matilda sa…
måste tillägga att nu har man bytat motor (vad de gjorde hela förrförra veckan mer än byta ut knapparna vet jag inte) och nu går hissen i sin sedvanliga racerfart igen :D Och tyvärr lär jag väl då inte lära mig hur man njuter av tiden och långsamhet... :S