Vanilj eller Vanillin?

Ibland händer det att jag erkänner att jag inte tillhör den smartaste skaran av mänskligheten (både min lillasyster och pojkvän har högre IQ än mig) och idag är en av de dagarna. Jag erkänner helt öppet att jag inte förstår skillnaden på vaniljsocker och vanillinsocker. I flera år trodde jag att det hette vaniljsocker, så kallade vi det hemma. Men på burkarna man köper i affären står det vanillin, så jag har helt logiskt trott att jag hört fel eller kallat det för vanilj eftersom det är lättare att säga (hör till den lilla skaran som fortfarande säger ajakryl i stället för akryl).

Men så på senare tid har jag märkt att det i bakverksrecepten ibland står vanilj och ibland står vanillin. Hm, ja men det kan väl vara så att kärt barn har många namn. Fast imorse stod jag och läste på havregrynsförpackningen medans jag kokade gröt och där fanns nåt recept där man skulle använda vaniljsocker eller vanillinsocker! Betyder det att det finns två sorter? Och i så fall vad är vanillin för något?

Kommentarer

SweFlo sa…
Kolla in det här! http://sv.wikipedia.org/wiki/Vanilj
Men vanillin kan även framställas syntetiskt (det är vad de flesta använder här i USA, bläh!)vaniljsocker är bara pudrat socker med just vaniljsmakämne. Det finaste vaniljsmakämnet är när man köper vaniljfrukten torkad och skrapar ur fröna (som har smaken). Det som du smaksätter får då fullt med små svartbruna prickar i sig. Lite dyrare dock!
Unknown sa…
Potäjto, potato kanske ;-)
Anonym sa…
Vilket bra inlägg! Jag fattade inte heller vad det var för skillnad förr i världen, men vet ju numera att vannillin är syntetiskt. Jag har bägge hemma för vaniljen går alltid åt och så står man där utan. Men då - har man alternativet! Tack för kommentaren i min blogg. Min första, jag blev SÅ glad!!!!
Matilda sa…
Tackar tackar för informationen! :D Skönt att höra att jag inte är ensam!
jonatan sa…
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
jonatan sa…
Vanillin är framställt ur rötad cellulosa främst från gran.
Etylvanillin är petrokemiskt från olja. Båda två finns i mat och är billigare att framställa änn att köpa riktig vanilj nackdelen är att den bara innehåller en molekyl *vanillin*(metalisk smak) men vanilj har flera olika molekyler som bildar smaken vanilj