Roligare deklaration

Så har man deklarerat. Varför gör man det egentligen? Jag förstår ju att det har med skatten och skatteuträkning att göra, för att allt ska gå rätt till och staten ska få in sina pengar. Men för mig som inte behövde göra några tillägg utan bara behövde godkänna det hela (plus att se den sorgliga skuldsumman från CSN) känns det rätt meningslöst att ens behöva göra nåt. Det mest jobbiga har ju varit att komma ihåg att göra det i tid och inte lyckas begrava papperna längst ner i en hög av olika tidningar och viktiga saker. Visst, genom att deklarerar så medger man att man har mottagit uppgifterna från Skatteverket och därmed är införstådd i det meddelande de ger en. Men, det känns något byråkratiskt med alla dessa papper och siffror.

Finns det ingen roligare lösning? Till exempel att någon skatte-nisse kommer hem till en och bjuder på kaffe och kaka och går igenom ens uppgifter (hembesök borde ju lugnt kunna avslöja en hel del skattefiffel). Nackdelen för Skatteverket är då att man måste anställa fler människor, men dem kan man kanske rekrytera från Arbetsförmedlingen som en sorts arbetsträning? Fler kommer ut i arbetet igen alltså och färre behöver få a-kassa! Dessutom så kommer bagerierna att behöva baka fler kakor för att möta efterfrågan, vilket leder till en ökad vinst och fler kan anställas inom den sektorn. Och om fler fifflare avslöjas så leder det till att staten får in mer pengar som täcker utgifterna för extra-personalen på Skatteverket. Fördelen för oss andra? Jo, vi får bättre förståelse för hur man deklarerar, vi behöver inte glömma bord att göra det, vi behöver inte kvällen innan stå i bilkö för att lämna in papperna eller bli frustrerade över att Skatteverkets hemsida är överbelastad. Och så får vi en kaka förstås! Kan det bli bättre?

Kommentarer

Cax sa…
Haha fiffigt! :D Gillar skarpt din idé! Å då inte bara för att man får en kaka...eller jo...kaka är gott! :D
Anonym sa…
Kommer det erbjudad glutenfritt alternativ?
Matilda sa…
Cax >> trevligt att fler hänger med i mina knasiga tankebanor :D

Linn >> självfallet! glutenfritt, laktosfritt, vegetariskt, veganskt, rättvisemärkt, ekologiskt osv... :D
Anonym sa…
fast nackdelen med att det kommer hem en ämbetsman till en är att man då inte för förmånen att deklarera med sms. det gjorde jag förra året och det kändes så modernt! ett år jobbade jag mittemot skatteverket i stockholm sista inlämningsdagen, och på kvällen var det fullt med folk och bilar på gatan utanför. rena karnevalsstämningen. dagens bonus: filmen stranger than fiction handlar om en skatteverksman som åker hem till folk och kollar deras deklaration. han blir bjuden på mjölk och kakor. den är mycket skön och finns snart att hyra i välsorterad videobutik.
Matilda sa…
Fredrik >> Damn, min idé var alltså inte unik. Men tack för filmtipset! :)
Anonym sa…
Hah, det gillade jag! :-)
Fast deklaration på papper är väl på väg bort? På sikt blir nog allt på nätet istället.
Inte för att det ger några kakor... :-)

/Annika