Miljöbovar på motorvägen

Satt på bussen hem idag från den sista lektionen på två månader och stirrade ut genom fönstret. Stirrade bara rakt ut, utan att titta på någonting alls egentligen. Men så upptäckte jag en sak, och ju mer jag tänkte på det, destu mer såg jag och ju mindre kunde jag koppla bort det.

Längs med vägen - vilket till stor del var motorväg - går det oftast ett dike eller en upphöjd vall, här i dess gräs låg plastpåse efter plastpåse, faskor, muggar... Skräp helt enkelt. Eftersom det inte direkt är promenadstråk bredvid motorvägar i alla fall så måste detta avfall logiskt sett komma ifrån bilisterna, i alla fall den mängd som inte är luftburen från andra platser. Antagligen rullar man ner rutan och kastar ut sitt skräp, i stället för att snällt spara det inne i karossen för att slänga det i en soptunna när man kommer fram till sin slutdestination.

Med tanke på vilken mängd skräp där ligger i vägkanterna så blir jag skrämd av detta faktum. Är det helt okej att slänga ut sina sopor hur som hellst? Är det okej att jag kommer och slänger ut min soppåses innehåll i din rabatt när jag går förbi ditt hus? Kan jag ställa min månadskonsumtion av dagstidningar i din trappuppgång för att jag inte orkar gå de extra meterna till miljöhuset? Inte? Nej, det var väl det jag trodde.

Men att slänga det längs vägen är tydligen okej. Stackars djur som råkar äta plast i stället för mask. Vad hände med att tänka på miljön? Å andra sidan, kanske tänker man som så att "jag kör ju bil, det är värre för miljön, så att slänga ut den där flaskan gör väl inget."

Om du är en av dem som gör detta, don't ever tell me, I might just decide to avoid you...

Kommentarer

Anonym sa…
usch vad läskigt! men fin utsikt iofs ;)
Anonym sa…
Visst är det sjukt. Det händer ju faktiskt ganska ofta att man åker bakom någon som hivar ut en pås skräp genom rutan bara sådär. Oftast snabbmats-förpackningar. Hur svårt kan det va att ha kvar skräpet i bilen, tills man kommer hem och kan kasta det? Det kan ju omöjligt vara så att man inte har plats?
Unknown sa…
Tack för kommentaren hos mig.

Jo, tanten verkar inte riktigt ha koll på läget, så att säga. :o).

Glad påsk.
Matilda sa…
Glad påsk på er med! :D