En vardaglig betraktelse: offentliga toaletter

När man är ute och rör sig som turist så måste man oundvikligen stifta bekantskap med en hel del offentliga toaletter. Med offentliga menar jag då på caféer, museum, köpcentran, flygplatser och så vidare. Och ibland går det att märka en viss sorts toaletter i ett vist land.

Gång på gång stötte jag på de "automatiska" toaletterna. Här behövde man bara röra lite i luften strax under kranen och handtorkarfläkten för att få dessa att sätta igång. Okej, detta i sig är väl inget unikt för den amerikanska kontinenten. Men detta var inte allt. Det värsta (!) var faktiskt de självspolande toaletterna. Det fanns inga knappar att trycka på för spolning utan vattnet kom forsandes så fort man ställde sig på ett visst ställe i det lilla båset.
Syftet med allt detta är ju troligen att hålla utrymmena så kliniskt hygieniska som möjligt. I alla fall antar jag det. Man minskar ju ytor där olika bakterier kan frodas (fast man har nog missat dörrhandtag och toalettrullebehållare). Det finns ett krux då. Och det har med de här toaletterna att göra. De som spolar sig själva. Det är att de spolar någon gång för mycket om man råkar ställa sig "fel". Vilket innebär att man slösar alldeles för mycket vatten i onödan. Sedan vill jag ju då också tillägga att det inte alls är särskilt trevligt ifall en stol får fnatt och spolar även medans man sitter på den...


När vi ändå är inne på samtalsämnet om toaletter så vill jag passa på och visa en bild jag tog inne på toaletten hos en stor café-kedja. Är det möjligen fler än lilla jag som får obehagliga syner framför sig? ;)

Kommentarer

rigg sa…
Jag läste en artikel för ett tag sedan (bloggade om den då) att vattnet på toaletten på Stockholms Central var mycket renare än Ramlösas nya kolsyrefria vatten...
rigg sa…
HÄR är den länken förresten...
Matilda sa…
Rigg >> hu, tur man inte dricker så mycket vatten på flaska...
Anonym sa…
Haha. Toalettstudier i fjärran land är ack så intressanta!

Gillar inte självspolande toaletter men däremot de amerikanska sittringarna med "glipa" längst fram.

Och få vadäclit att ens tänka på att det finns människor som int tvättar händerna efter toabesök. Urk. Jag har bacillskräck helt klart.
Matilda sa…
maria byström >> jag fattade aldrig poängen med den där "glipan" om jag ska vara ärlig. men den är väl lite praktiskt skulle jag tro...

och på tal om skylten. Det får mig direkt och undra om de haft problem med anställda som inte tvättar händerna... eww...
Anonym sa…
i australien och nya zeeland har de imponerande fräscha offentliga toaletter. fast ibland går tekniken överstyr. exempelvis satt jag på en helautomatisk i auckland där även låset i dörren var automatiskt. tyvärr tyckte datorn att jag borde vara färdig innan jag tyckte det, så plötsligt öppnades dörren och en frodig kvinna klev in. hon vände dock snabbt igen.

i sydkorea är det lag på att man måste tillhandahålla toaletter till allmänheten om byggnaden har fler än, hur många våningar det nu var, så där är det lätt att ta sig en kisspaus. fräscht är det ofta också. toaletterna i tunnelbanan där är fräschare än nk:s toaletter här, trots att nk tom tar betalt.

den finaste toaletten jag besökt var annars i singapore. den var rent magnifik. den äckligaste var i albanien, där golvet var täckt av en obeskrivlig sörja som luktade som en blandning av de två vidrigaste odörer ni kan tänka er.

hmm, jag kanske borde skriva en bok om toaletter jag minns. låter som en bestseller.
Matilda sa…
Fredrik >> oj, du verkar berest i toalettvärlden! Tycker absolut att du ska skriva en bok, eller åtminstone en guide! :D Det där med automatiska lås lät däremot väääädligt oroväckande. Dels för att de då tydligen öppnade sig av sig själv och dels att jag börjar fundera på hur allt det där med automatik fungerar vid ett eventuellt strömavbrott...
Matilda sa…
I Singapore får man böta om man inte spolar efter sig på en offentlig toalett, så där är de ofta automatiska...man vänjer sig efter ett tag.

/en annan Matilda
Matilda sa…
Matilda >> Vänjer man sig vid att spola eller att toaletterna är automatiska? ;)