Åldersgräns på mobiler?

Det är på fruktavdelningen - i matbutiken här nere där jag bor - som jag befinner mig när jag får ett sms. Jag halar upp min mobil, den tredje i ordningen sedan 14-års ålder. Läser det inkommande meddelandet och fäller ihop den ihopfällbara krabaten och returnerar den i innerfickan på jackan. Någon meter ifrån mig ser jag en pojke i 6-7-årsåldern (han skulle lika bra kunna vara 5 eller 9 eftersom jag är urusel på att gissa åldrar). Han pekar på mig. Och säger:

- Hon har samma mobil jag.

Mamman var inte lika imponerad som grabben var kan jag säga. Efter att hon inte hört vad han sagt och han fått upprepa samma sak 2-3 gånger svarar hon:

- Och?

Inte det att jag vill ha ensamrätt på min mobil, det i sig är befängt varje dag ser man folk som just har den modellen. Det är snarare så att jag höjer lite lätt på ögonbrynet när så små barn har mobil. Vad ska de med den till? De behöver ju inte den i skolan. Eller? Behöver de den för att ringa föräldrarna när de ska bli hämtade från en kompis? Fast då kan de väl få låna en fast telefon? Vem annars ska de ringa? Har alla deras kompisar också mobiler? Är det en sorts statusgrej, ungefär som "du har ingen mobil så du får inte leka med oss" eller "men, va, den tegelstenen är ju sååå ute, i vår klubb har vi bara Nokia"?

Ponera att det nu inte är för att ringa med eller att det är en statuspryl, vad ska ungarna med mobilen till? Spela Snake eller något annat mobilspel? Fast i så fall borde de ha fått ett begagnat gameboy i stället. Om jag återkommer till grabben ovan och hans mobil så kan jag avslöja att det är en kombinerad mp3-spelare. Man kan alltså lyssna på musik på den. Men om de bara ska lyssna på musik från dem så är ju de vanliga mp3-spelarna både billigare och har större lagrinsutrymme.

Vad tycker ni? Ska det finnas en åldersgräns för mobiltelefoner? Och var borde den gränsen ligga på?

Kommentarer

Anonym sa…
Hehe! Nu är ju jag en prylbög så därför har mina barn egna mobiler MEN det är för att vi inte har fast telefon hemma plus att dottern har epilepsi så jag vill att hon ska kunna ringa DIREKT om något händer och samma med grabben. Vad jag däremot inte förstår är att verkligt små barn (mina var ca 9 när de fick sina)får egen mobil bara för att de vill HA en - de behöver, som du säger, inte en egen och ofta har de ju bara sönder den? Dessutom får de NYA modeller som kostar skjortan! Vi kör med begagnat - fungerar bra de också! :)

Vet däremot inte vad jag skulle sätta för åldersgräns?
Matilda sa…
Nette >> I ditt fall förstår jag fullständigt. Det är en säkerhet för dig och dina barn. Och begagnat låter också mycket bra! Varför ge dem 3000kr-mobiler? De blir ju bara stulna...
Anonym sa…
Ett sådant förbud tror jag inte på. Däremot vill jag gärna uppmana föräldrar att fundera över varför deras barn måste ha en mobiltelefon? Och varför i alla världen måste de ha så dyra?

Om de nu ska ha det, är det också viktigt att man förklarar för sina barn att detta är en dyr pryl, som man ska ha länge. Det har ju hänt fler än en gång att barn kastar runt med sina mobiler och rent misshandlar dem med kommentaren "jag får en ny när den här går sönder".

Dessa föräldrar kommer få problem i takt med att barnen växer och kommer vilja ha dyrare, snyggare, nyare, mer avancerade saker.
Anonym sa…
Jag skulle nog anse att när mina barn var stora nog att börja röra sig ute lite mer på egen hand (dvs utöver att leka på gården och liknande), skulle det kännas som en trygghet att de hade mobil och kunde ringa om något skulle hända. Men då är de förhoppningsvis gamla nog att kunna förstå något om andra saker också, så man kan ha en diskussion om att de ska vara försiktiga med telefonen (om de sedan verkligen är det, det är en annan fråga...) och att undvika onödigt nöjesringande (vilket de säkert inte helt kommer att låta bli...).

Men instämmer: varför de senaste modellerna? Det räcker ju om de kan ringa på den...
Matilda sa…
Linn >> Håller med, dyra mobiler är väldigt onödigt när risken att de går sönder när de klättrar i klätterställningen är rätt så hög. Dessutom finns det väl en risk att de blir lite för bortskämda med att alltid för nytt när något går sönder, då lär de inte sig att ta hand om sina saker.

Annika >> Ja, det kan ju skilja sig från barn till barn. Genom en diskussion med barnet kan man ju tillsammans komma fram till om barnet är moget för det eller kan ha det ansvaret att ta hand om en mobil och inte - som du säger - nöjesringa för mycket.