Skitsnack!

Jobbar nu under sommaren lite extra på mitt ordinarie extrajobb. Hur man nu kan jobba extra extra kan man ju undra... ;) Vanligtvis jobbar jag bara kvällar men nu blir det även en och annan förmiddag. Arbetsuppgifterna är i princip de samma och allt ser ut som vanligt. Men, under ytan hägrar den sanna sanningen.

På kvällarna är det mest de "yngre" (oftast studenter) som jag brukar hänga ihop med och då lägger man inte märke till vad de andra har för sig. På förmiddagarna blir stämningen som råder i arbetslaget väldigt markant. Och personalen delar upp sig i två-tre olika läger, vilket innebär åtminstone två olika fika-revir på olika ställen i byggnaden. Man håller till de sina, åtminstone på rasterna.

Frågan är om jag inte jobbar på det ställe med högst skitsnacks-nivå. Många tycks fördriva tiden bäst med att snacka "skit". Om än det ena och än det andra. Och så klart om folk. Till råge på allt snackar de skit om sina medarbetare, vanligtvis de som har semester och därför inte kan höra. Jag försöker hålla mig utanför det snacket, tycker det är rätt så respektlöst och sitta och diskutera sina medarbetare bakom ryggen på dem. Därmed inte sagt att jag själv kan höras muttra irritation över folk som gått mig på nerverna till någon nära vän, men jag försöker att inte göra det alltför ofta då jag inte gillar mig själv när jag gör det.

Varför har människan detta behov att snacka massa strunt om andra personer? Vill man lyfta fram dåliga egenskaper hos andra bara för att det överskuggar ens egna brister? Eller har man inget annat med gemensam nämnare att tala om? Eller väljer man att snacka skit om någon för att man misstänker att den personen kommer att snacka skit om en själv så fort man inte är där? Är det en tävling eller ett socialt beteende?

Kommentarer

utopianzone sa…
Matilda, jag har en ny blogg:) fast samma url.
Syster
Matilda sa…
molly >> springer in och kollar direkt :D
Anonym sa…
Jag tror det är ett naturligt socialt beteende. Idag måste man vara snyggast, rikast, känna mest människor och så vidare. Genom att prata skit om andra, hoppas man framhäva sig själv och "se bättre ut". Fast det egentligen blir precis tvärt om. Det är min teori.
Matilda sa…
Linn >> din teori ser ut att hålla i mina ögon. Det är lite jantelagen över det hela