Är det friskt att vara sjuk? Eller sjukt att vara frisk?

Hur kommer det sig att vissa aldrig/ytterst sällan blir sjuka, medan andra blir det väldigt ofta? Handlar det bara om imunförsvar?

Min pojkvän hävdar att man bara kan bli förkyld ett visst antal gånger (har för mig han sa 50 gånger), sedan har man gått igenom alla de olika varationerna som finns. Det kan omöjligt stämma. Den gränsen har jag för länge sedan sprängt och jag fortsätter att bli ordentligt förkyld och därmed i hem-arrest i ungefär en vecka varje gång.

Är den bästa medicinen för att hålla sig frisk verkligen ett äpple om dagen och fisk varje tisdag?

Kommentarer

Anonym sa…
Jag brukar ta en brustablett med C-vitamin så fort jag känner de första symptomen. Det hjälper ibland. Sedan har jag provat dricka litervis med nyponsoppa. Som sagt det funkar ibland men jag kan inte hävda att jag har hittat någon mirakelkur. Det kan vara så mycket som spelar roll... Hoppas det blir bättre för dig i alla fall.
Matilda sa…
Anonym >> ja det där med c-vitamin har jag också provat genom att dricka någon liter juice. Men man kan ju inte dricka flera liter juice/nyponsoppa varje dag för säkerhetsskull :p Fast det är ju rätt gott.. Goda mediciner tycker jag ju om! :D
Anonym sa…
Enchinagard hjälper faktiskt, i alla fall mig.

Men jag tror nog att det mesta beror på varje enskild persons motståndskraft. En del är mer mottagliga för baciller och virus helt enkelt. Eller så blir symptomen starkare respektive svagare beroende på hos vem förkylningen fastnar.
Matilda sa…
Linn >> är det något från Sagan om ringen? :p slutade ju på gaard ;) Enchinea har jag hört talas om, man kanske ska testa det... Fast jag är så misstänksam av mig...
Anonym sa…
Det är en slags ört tror jag, finns att köpa i vanlig affär. Man droppar det i ett glas vatten och dricker. Inget läskigt alls.

Sagan om ringen - jag är ovetande eftersom jag varken sett eller läst den trilogin.
Matilda sa…
linn >> ha ha, du och sagan om ringen är som jag och harry potter. Neither seen nor red...
Anonym sa…
mja, det finns hundratals olika förkylningsvirus, och i snitt får man två förkylningar om året, barn oftare. att inte gnugga sig i ögonen, näsan eller öronen med otvättade händer är ett sätt att minska smittan, för det är slemhinnorna där som viruset går loss på.
den röda solhatten som finns i enchinagard lär lindra, men inte bota. det är ungefär samma deal med vitlök, ingefära och c-vitamin, fast olika för olika personer. att inte ligga platt, utan med huvudet högre än vanligt, är bra. motion, frisk luft, ja, det vanliga, är förstås bra, men det är oundvikligt att inte smittas, om man inte lever på en bergstopp förstås.
Matilda sa…
Fredrik >> oj! Du verkar beläst :D Har du studerad medicin också!? ;)
2 förkyldningar om året sa du? Då ligger jag nog över det snittet ja...