Att blåsa bort det onda?

När det gör ont - om någon till exempel har klämt fingret eller trillat och fallit på knät - varför blåser man på skadan? Är det någon inbillning om att det går att blåsa bort det onda? Hjälper det verkligen eller är det ett knep för att distrahera barn?

Kommentarer

Cax sa…
Det är något ps...syko...psykologiskt (?) tror jag!

Men visst funkar det med lite blåst!
karro sa…
det blir ju lite kallt när man blåser på fingret vilket gör att det onda försvinner för en liten stund. Det är ju inte alltid man kan (eller behöver) trolla fram en ispåse, så då får man blåsa lite istället! lite psykologiskt!
Anonym sa…
När du slår dig eller klämmer dig eller dundrar in i nått nästa gång, och det gör ont. Blås. Då får du svar på din fråga.

Jag skulle säga att det inte enbart är hittepå, det lindrar.
Anonym sa…
Jag håller med ovanstående.
AnnCharlott sa…
Jag är helt övertygad om att det där med att det skulle vara någon lindring att blåsa på det onda bara är bluff och båg.
Matilda sa…
Alla >> Jo det kan nog stämma att det är lite psykologiskt. Särskilt barn kan jag tänka mig blir distraherade och upptäcker att det inte gör så ont som man tror. Och ju mer man intalar sig själv att det hjälper desto mer hjälper det kanske? Tror man inte på det däremot så är man psykiskt inställd på att det inte kommer hjälpa och därför fortsätter det att göra lika ont.

Fast när man slår sig brukar det som gör ont också bidra till en värme på det slagna stället, och då är det ju alltid lite skönt med avsvalkning...
Minna sa…
Ett knep som VERKLIGEN funkar om du tar i något som är jättevarm (tex en tallrik som du tar ut ur micron) är att sätta de fingrarna som du hållt tallriken med (vanligen pekfinger och tumme) mot öronsnibben och hålla i den i några sekunder!

PROVA och rapportera!!!
Matilda sa…
Minna >> Ska hålla detta i åtanke! Tackar för tipset! :) Annars har jag hört att man borde hålla fingret under rinnande kallt vatten... ;)
Anonym sa…
De receptorer som skickar signaler om smärta delar nervbanor med de receptorer som skickar info om värme och kyla. Om du blåser så kyls huden av och "smärt-signaler" får dela "bandbredd" med "kyl-signaler". Mao så blir kroppen till viss del upptagen med att även registrera kylan så då gör det inte lika ont.. Så har jag fått berättat för mig, men det kanske bara är humbug. Jag är ju teknolog inte medicinare. ;)