En magisk kväll

Officiellt är det ännu lördag. Med andra ord hinner jag fortfarande uppfylla mitt löfte om att skriva blogg. Ber om ursäkt för att det dröjde något, men det kom lite saker i vägen... En film. Illusionisten. En film om det mystiskt magiska. Gränsen mellan magi och verklighet.

Trolleri, magi, illusioner, tricks och abrakadabra har trollbundit mången människa. Ufon, helgonbedrifter, synvillor eller inbillningar, definitionerna är många. Sanningen tycks ligga i betraktarens öga, antingen misstror man eller så tror man. Men i dagens samhälle där vetenskapen ligger till grund för vår rationalitet, vårt förnuft, vår kunskap, så lyckas vi avfärda det mesta som bluff och båg. Vi har sedan barnsben indoktrinerats med den "sanna", "naturliga" världsordningen och i den finns ingen plats för magi och oförklarligheter. Allt har en förklaring men illusionen döljer svaret.

Ibland önskar jag att jag kunde tro på magi. Tro på att det går att trolla bort sorgliga saker. Ta bort orättvisor och våld. Men det skulle avfärdas som barnsliga drömmar, för det är ju omöjligt! Fast är det verkligen så omöjligt? Det finns massor av saker vetenskapen inte kunnat ge förklaring på så varför skulle det inte finnas något magiskt och orationellt?

Kommentarer

Cax sa…
Det var verkligen i sista sekund att du hann med bloggningen igår!

Är inte det magi, så säg! :)
Anonym sa…
Jag håller med dig - det finns en massa som inte kunnat förklaras men det kanske helt enkelt beror på att vi människor bara är för dumma (ännu) och därför inte fattat hur det går till?

Fast...jag tror gärna på det magiska...så mig gör det inget att det inte kan förklaras :)
Matilda sa…
Cax >> ja det kanske var med hjälp av lite magi :)

Nette >> Exakt, samtidigt så vill människan hela tiden ha ett svar på det oförklarliga. Något rationellt och konkret. Samtidigt så blir vardagen ganska grå utan lite magi :)
Anonym sa…
Den önskan är du inte ensam om. Jag har önskat många gånger att få trolla bort allt ont i världen. Jag drömmer om det men kommer aldrig tro på att magi finns.
Matilda sa…
Cat >> Det är sorligt :( Men det är ju tur att det finns filmer och böcker med lite fantasi/fantasy i så att vi får vår dos :)