Bye bye plastpåse

Personligen stödjer jag tygkassens framväxt och utplåningen av plastkassen. Jag försöker komma ihåg att ta med mina fina tygkassar varje gång jag går iväg och inhandlar min mat. Men efter ha läst och inspirerats av denna artikel imorse så drabbades jag av en släng i-landstrauma. Om vi avskaffar alla platspåsar var ska vi slänga allt vårt skräp? Jag såg skräckbilder framför mig där jag samlade alla sopor som inte går att källsortera i en stor spann som jag sedan slängde ner i de stora gröna soptunnorna för hushållsavfall. Jag kände stanken av kaffesump och såg gurkskalen klibba fast mot soptunnans innerväggar. Oset av använda intimprodukter som blandadets med gamla matrester var nog att få folk att använda klädnypor på näsan.

Men! Så tänkte jag som så att den här byn klarade tydligen av att avstå från platspåsar och har då troligen lyckats lösa denna petitess på ett smidigt och klokt sätt. Frågan är bara hur? Har de utvecklat ett effektivare sophanteringssystem? Eller slänger de allt i papperspåsar? Kanske har de lärt lokalbefolkningen hur man återvinner så mycket som möjligt genom exempelvis upprättande av fler miljöstationer och kurser i "hur man bygger sin egen kompost". På så sätt minimerar man ju det "osorterbara" hushållsavfallet och klarar av att leva i ett platspåslöstsamhälle som i längden innebär bättre miljö och friskare djur.

Om de bara hade avslöjat sop-hemligheten så hade jag bums övergivit alla plastpåsar som för tillfället huserar i min lägenhet! Hur tror ni att de har gjort?

Kommentarer

karro sa…
i min gamla barndomsstad får man inte använda de vanliga ica-kassarna till skräpet utan särskilda skräppåsar i grönt, rött o en till färg beroende på om det är brännbart, komposterbart eller obrännbart. min mor är duktig o använder tygpåsar, men jag vet inte hur resten av ortsborna är, så jag vet inte om det drar ner på ica-påsarna. själv använder jag upp mina ica-påsar till skräpet.
Anonym sa…
ja hade nog skrotat plastpåsen, fast den e ju bra att ha.. :0/ dilemma..
men plastpåsar e bra till så mycket mer än bata soppåse..
Anonym sa…
Det finns kanske som Karro skriver, särskilda soppåsar.
Svårt att ha egen kompost när man bor i lägenhet i stan, så den lösningen blir nog aldrig aktuell.
Matilda sa…
Karro >> Under förutsättning att dessa påsar är av nedbrytbart/återvinningsbart material så verkar detta som en lysande idé!

Björn >> Jao... Njae... Eller? I vilka avseenden är plastpåsen bättre att använda i stället för tygpåsen (om vi bortser från som skräppåse)

Cat >> Men tänk! Om fastighetsvärdarna blivit tvugna att inrätta en kompost till de som bor i lägenhet så skulle allt mull kunna användas av se som anlägger rabatterna på gården! Och finns där ingen gård som passar för växtlighet kan ju kommunen få köpa den och använda till parkerna! Och vips så hade man fått en hel ekologisk stad. Fast ja... frågan är hur bra det hade gått... Men vågar man inte testa får man aldrig veta!
Anonym sa…
Kan inte ICA sälja några kundvagnar som man, istället för plastpåsar, kan använda att köra sitt skräp mellan huset och containern eller soptippen eller vart man nu ska med skräpet. Man får lägga något i botten så det inte rinner igenom något förstås. Påsen behövs ju ändå inte mer än som fraktprodukt, liksom.
Matilda sa…
Tomas >> Det hade varit perfekt för mig! Bor rätt så nära (läs 100 meter) från en stor matvarubutik och tycker det är väldigt jobbigt att jag aldrig kan handla mer än vad som går i en vanlig kundkorg. Mer än så orkar jag inte bära...
Anonym sa…
Plastpåsar e bra att ha till mycket men nått måste helt klart finnas ersättning för dom men som du skrev.. gäller att komma på vad!
Matilda sa…
Björn >> Undrar hur de gjorde innan de uppfann platspåsen... Just det! Var det inte då de slängde ut allt genom fönstret ner på gatan? :p
Anonym sa…
För att fortsätta plastpåse diskustionen så finns det idag påsar som e gjorda av majs (!?) Dom e biologiskt nedbrytbara.. ett byte på sin plats? kanske ide att höra med berörda varuhus!?
Matilda sa…
Björn >> Absolut!! De hade jag totalt missat!
Kurt i Sala sa…
En annan aspekt på den mängd plaspåsar som används dagligen är oljesituationen. Oljan kommer att ta slut och det kommer att påverka priset på allt som är baserat på olja. Att bristen på olja kommer att förändra vårt dagliga liv är säkert. Det är viktigt att få ut det medvetandet! Om alla som är vana vid att få en plastkasse bli erbjudna en tygkasse istället med hänvisning till oljebristen kommer det budskapet att få en mycket bra spridning.
Matilda sa…
Kurt i Sala >> Självfallet! Jag instämmer! Ironiskt nog är oljan en biologisk produkt som tyvärr inte går att bryta ner...
Anonym sa…
Med tanke på hur det varit på de ställen i Storbrittanien jag varit, så skulle jag tro att lösningen på mysteriet är att man ännu inte sopsorterar där... tyvärr.

//Björn
Matilda sa…
Björn >> Mina erfarenheter av den brittiska sopsorteringen är också att den inte är lika väl utvecklad som här. Dock ska det ju sägas att deras platspåsar är av något annat material och mycket tunnare än våra. Det går säkert 4-5 stycken av deras för att jämföras med våra tjocka matvarukassar. Fast frågan är om jag någonsin sett en pappkass där...
Anonym sa…
Finns det nån LCA på plastpåse kontra tygpåse?

Problemet i DNs artikel är att påsarna hamnar i naturen. Hmm, är inte problemet då att folk slänger saker i naturen?

Jag som inte slänger plastpåsarna i naturen, varför ska jag använda tygpåse?

Att yvas över plastpåsarnas vara eller icke vara är helt enkelt pseudo, kort sagt. Sätt er ner, gör en LCA på era liv och fokusera energin på något sam har betydelse.

Några exempel:
Transporter till/från arbete. Även till fots, vi gör av med energi även då. Semesterresor, alla sorter... Boende; alla borde bo i flerfamiljsboende (just det, hyresghetton). Kött; alla borde bli vegetarianer.

Men nej just ja, det skulle ju innebära att faktiskt Ni skulle tvingas förändra Era liv, o hemska tanke.
Matilda sa…
Anonym >> Alla får ju börja ändra de saker som de känner att de kan ändra i sitt liv. Om det till en början med är att använda tygpåse eller att skrota bilen och ta bussen, så är det i vilket fall som helst ett steg på vägen. Jag tror att har man väl börjat så är man villig att förändra andra invanda miljöbovsvanor.
Anonym sa…
Det finns avfallskvarnar som man installerar direkt i diskhon:
http://www.avfallskvarn.se

Om alla hade varsin sådan kunde man effektivt mala ned matrester och dylikt och radikalt minska sina hushållssopor. Avfallet går direkt till närmaste reningsverk där slammet rötas till biogas. Ju mer matrester desto högre energiinnehåll=mer biogas. Sen är det bara att fylla tanken i bilen och gasa iväg.. :-)
Anonym sa…
Kurt: Jag tar alltid papperspåsar när jag handlar just för att spara olja.
Anonym sa…
Strålande bloggartikel. Ytterligare ett exempel på när journalister helt missat, men en bloggare påpekar vad som är viktigt. Sopförbränning är en viktig del i att minska vårt oljeberoende och plastpåsarna är nödvändiga. Det är inte svårt att växla mellan tyg- och plastkasse lagom ofta så att alla plastkassor går till sopor och inget annat. Problemet är de som inte klarar denna avvägning. Det känns sorgligt när man som i det engelska exemplet måste förbjuda något därför att några få inte kan hantera det korrekt.
Anonym sa…
Søppelhåndtering er en kompleks sak, men det går mer og mer i retning av at alt avfall brennes. Alt avfall slipper i ulike mengder ut CO2 ved forbrenning. Bioposer laget av gjennvinnbart råstoff som mais o.l. slipper ut ca 30 % mindre CO2 ved forbrenning. De er også komposterbare og forsvinner etter en tid i kompost eller i naturen. Plasten blir "aldri" borte og er i tillegg et stort problem for faunaen. Plasten lages i tillegg av oljebaserte produkter(etangass). Bare i Sverige og Norge går det med anslagsvis tilsammen 120 tusen tonn i året til produksjon av plastposer. Det aller beste er om vi kjøper bioposer til avfallet vårt og bruker det gode, gamle handlenettet når vi går i butikken. Da vil det totale forbruket av poser reduseres med anslagsvis 70 - 80 prosent.
Anonym sa…
Men det finns väll nerbrytbara plastpåsar?
Sådana som ex. Body Shop andvänder?
Anonym sa…
Hittade lite info:

Oxo-bioplastkasse

Plastkasse i Oxo-bioplast som påbörjar sin naturliga nedbrytning efter ca. 18 månader. Påsen har samma kvalitet och egenskaper som vanliga plastkassar.
Tack vare additivet D2W bryts kassen ned till vatten, koldioxid och biomassa efter en förutbestämd tidsram.
Anonym sa…
Mer d2w Oxo-bioplastlösningar, på återförslutbara påsar