Minst läst - mest bäst

I mina ögon tyckes det vara så att när en författare får det prestigefulla Nobelpriset så har medel-Svensson nästan aldrig hört talas om denna författare. Ett fåtal har och hyllar oftast beslutet. De som inte har springer till bokhandeln och - till affärernas förtjustning - köper dennes böcker för att i efterhand kunna hylla beslutet. Det blir snarare en köpfest i stället för en litteraturfest. När ska man utse någon som fler (läs: jag) har läst och som kan stämma in i hurra-sången? Ju fler som hurrar desto bättre? Eller?

Naturligtvis får ni som alltid rätta mig om jag skulle ha fel!

Ps. För övrigt måste jag tillägga att jag är väldigt nyfiken på hur Kebabpizzans intåg i Melodifestivalen kommer lyckas.

Kommentarer

Anonym sa…
det är många som säger att det är trist eller tramsigt att dela ut nobelpriset till någon som få känner till, men vad spelar det för roll egentligen? det delas ju ut hundratals priser världen över hela tiden, vissa går till någon folklig och bred, andra går till någon smal och svår. det vore väl trist om alla priser gick till samma typ av pristagare? just i år är ju nobelpriset ovanligt folkligt. väldigt många, framförallt kvinnor, både känner till doris lessing och tycker om henne. jag brukar alltid spana på bokhyllor första gången jag hälsar på hos någon och just lessing är en författare de flesta brukar ha ett eller två exemplar av. och i england är hon ju jättestor.
du kan ju förresten dela ut ett eget pris! har du någon favoritförfattare kan ju hon eller han få Matildapriset. om jag var författare skulle jag bli hedrad av att få det priset.
Matilda sa…
Fredrik >> Givetvis menar jag inte att det skulle vara trist eller tramsigt. Snarare lägger jag in en brasklapp hos mig själv eftersom jag tydligen läser helt "fel" litteratur... ;)

Haha, jag ska fundera på det där med instiftandet av ett eget litteraturpris. Och eftersom jag har en aning om att du håller på att fila på ett mästerverk så har jag inte svårt att tänka mig att du vore en ypperligt god kandidat till det priset ;) Fast jag förmodar att det behövs en mer objektiv jury så att det inte blir anklagelser om valfusk...
karro sa…
tillhör inte dom som rusar till biblioteket eller bokhandeln när litteraturpriset ropas ut, har oftast aldrig hört talas om personen i fråga. men den gången då jag faktiskt läst en bok av en litteraturpristagare innan han blev det så blev jag stolt som en tupp o kände mig väldigt kulturell!
Dens böcker heter det....
;)
Anonym sa…
För en gångs skull har jag faktiskt läst något av pristagaren. En förträfflig novellsamling som heter Katter.
Annars är jag väl inte så jättelockad av att läsa mer av henne.
Det finns ingen "fel" litteratur. Läs det du gillar är min devis:)
Anonym sa…
Det där är en sak jag funderat över ett antal gånger! Så fort man ser vem som fått priset frågar man sig vem i all världen den människan är? För det mesta har INGEN i min bekantskapskrets heller läst något av det människan skrivit och då undrar man som du - varför? Biblioteken dukar fram ett bord med endast pristagarens böcker (varje gång står jag och ser på högen och undrar om de verkligen hade böckerna FÖRE eller om de skaffat in dem bara för att personen vann eftersom jag aldrig ens SETT böckerna i någon hylla tidigare) och i bokaffären dukas det upp samma buffe´! Av nyfikenhet har jag tänkt att jag BORDE ju läsa de här böckerna men varenda en gång bestämt mig för att om de inte intresserat mig tidigare gör de knappast det nu heller så det får vara men många andra läser ju dem bara för att kunna berätta att...jodå - naturligtvis har de läst dem! Nej...jag förstår inte heller det där...varför inte författare som folk känner till aldrig får priset?
Matilda sa…
Karro >> Det tycker jag du ska känna dig! (stolt alltså!)

Stellapolaris >> Vad snackar ni för språk där ute på ön? :p "dennes" går alldeles utmärkt... Vänta, ska nog kolla på NE först

"denn`es adv.
ORDLED: denn-es
FÖRK.: ds
• i den innevarande månaden: den tredje ~"

HA! ;)

"dens (lat., 'tand'), vetenskaplig benämning på tand; t.ex. dens caninus, hörntand;"

Källa: Nationalencyklopedin

Cat >> Oj, ännu en som läst nobelpristagarens verk... Känns som att jag ligger i lä här... :) Men som du säger, så klart man ska läsa vad man vill!

Nette >> Å så skönt! Fler som är lika "obelästa" som jag ;)
Anonym sa…
Jag är värdelös när det kommer till "smal" littatur.Jag läser Liza Marklund och andra deckare... men helst biografier :-)
AnnCharlott sa…
Hm, ditt ps förbryllar mig en aning. Kebabpizza? Melodifestivalen? Jag måste ha missat något...
Matilda sa…
Maria >> Fortsätt du att läsa det, varför ändra bokvanor bara för att Svenska Akademien tycker och tänker på ett visst sätt? :)

Anncharlott >> Nja, du har nog inte missat något jättestort. :)