Vem har råd att bo i studentlägenhet?

Något som jag finner helt obegripligt (frånsett varför de inte sänder Alf på teve längre) är det här med studentlägenheter. Det är sjukt hög hyra och sjukt liten yta. I don't get it! Personligen har jag svårt för att begränsa mig själv till en mycket liten yta och tanken att bo i korridor och dela kök och toalett med andra skrämmer mig något så fruktansvärt. Jag hade tur, jag vet inte hur det gick till men jag fick en rymlig tvåa med en lagom hyra. Visst inget är topmodern och jag måste jobba extra för att det ska gå runt, men det är petitesser i sammanhanget.

Inom samma kommunala bolag för ungefär samma hyra (möjligen någon hundralapp billigare) kan man få en studentlägenhet.* Ett rum med kokvrå, hyffsat nyrenoverad och med en yta som är halva min lägenhet. Visserligen 10 månadshyror per år, men ändå. It doesn't make sense! En studenttvåa går på fem-sex TUSEN! Vilket är rätt så mycket mer än vad jag betalar för min.

Att klara hyran på bara studiemedlet går förstås, men det kan bli kärvt ibland. Så hur tänker bostadsbolagen när de sätter så höga hyror för studenter? Jag trodde poängen var att om man var student så skulle man bli erbjuden en liten lägenhet till bra pris, inte ockerhyror! Är det ens lönt att ha studentlägenheter i så fall? Om man dessutom betänker att CSN inte betalar ut ett helt månadsbelopp i maj och att den som kommer i september kommer någon vecka efter att hyran ska vara betald så är det rätt självklart att systemet inte är synkroniserat. "Men det är ju tänkt att man ska spara CSN-pengarna!" Ja jo, mmm, men hur fungerar det i realiteten? Tänk på alla dem som inte lyckas få ett ordentligt sommarjobb?

I Stockholm lär lägenheterna vara ännu dyrare. Jag är glad att jag inte bor där i alla fall...

*Skulle man dock slå ut min hyra på tio månader så blir den drygt 1000 kronor dyrare i månaden jämfört med en studentlya

Kommentarer

Anonym sa…
Visst är det ockerhyra. Studentrum brukar altid vara bland de dyraste km2 som går att hitta. Het sjukt.

Jag fattar inte att csn inte höjts nämnvärt sedan jag pluggade. Och priserna på typ allt är dyrare.

Suck... grattis iaf till lägenheten :-)
I min lilla stad får inte studerande ha kvar sina lghtr under sommaren..trots att de kankse fått jobb o vill bo kvar...
De höjer priserna o hyr ut till turister så att de får in fyrdubblade hyror...ett mysterium?
Nej bara pengabegär...
Sarisen sa…
Hm, ja pengabegäret håller jag definitivt med om, eller som några så fiint säger "tillgång och efterfrågan styr marknaden".
Angående CSN, är jag mer konspiratoriskt laggd. "Några" gör allt för att det inte skall gå att plugga om man inte har rika föräldrar... Tror jag iaf...;)
Jag hyrde en egen lägenhet när jag studerade, det var ett tag sen. Jag upplevde mig inte fattig heller när jag studerade fast jag levde på studielån. Men jag anar att månadsbeloppet inte har höjts så mycket, men hyror, mat och alting annat har därmot blivit dyrare. Har jag rätt, jag vet inte vad ni får i dag?
Ps. det är billigare att köpa en julklapp för 50 spänn än 10 stycken för 200 kr... :)
karro sa…
*ryser* tänker på min gamla dragiga betonglåda på 25 kvm.... fick ha nattlinne, duntäcke + filt på mig när jag skulle sova o det betalade jag tretusen för... nu har jag en jättemysig trea som är varm o go för bara nåra hundralappar mer
Matilda sa…
Maria >> Jo, idag hade jag inte haft en chans att få en lägenhet de ändrade reglerna nyligen vilket missunnar studenter som ska flytta in till stan för att plugga. Nu håller jag kramaktigt fast i den här!

Stellapolaris >> Jo jag vet... hyrde en sådan förra sommaren när jag var över på gotland några dagar (men vi fattade inte förrän lite senare att det handlade om nybygda studentlägenheter). Men vissa studenter bodde kvar i de husen faktiskt. Men det var inte billigt...

Sarisen >> Ja man kan ju undra vem som bestämmer i CSN egentligen...

Den tatuerade mamman >> Månadsbeloppet har höjts något, men nästan bara själva lånedelen och det är ju den man helst vill slippa!
ja men 50 spänn är mer skäligt än 500! Nu får du bestämma dig!

Karro >> Billiga treor utan drag är reserverade för dem som överlever studietiden utan miljonlån ;) Men jag får ju säga att det var en hemskt billig trea!! Blir riktigt avundsjuk att man kan bo så billigt! (fast det kanske är en bostadsrätt?)
Anonym sa…
det är mycket som är konstigt med csn och studentboende. själv har jag försökt undvika både det ena och det andra.

tack för dina goda råd, och för den nya länken! jag tror jag har ändrat allt som du hade synpunkter på. du är härmed utsedd till senior it design consultant.
Matilda sa…
Fredrik >> Är det möjligt att undvika csn i huvudstaden!? ;)
Nämen man tackar, vilken tjusig titel! :D Och klart att du skulle få en ny länk nu när det var en ny sida, men jag behöll den gamla eftersom man ska ju hitta till dina gamla underbara meningar också!