Det är inte utsidan som räknas...

En sak jag funderat på ett tag och som uppkommit i velandet om jag ska skaffa en katt eller ej, är om det är "rasistiskt" att välja ett djur efter utseende? Jag skulle vilja ha en sådan röd och vit katt för jag tycker de är så himla söta (tänk Tomasina). Samtidigt känns det fel att välja katt på hur de ser ut. Det blir lite Rasmus på luffen över det hela, där adoptivföräldrarna kommer till barnhemmet för att välja ett barn att ta med sig hem. De söta rara tysta flickorna blir alltid valda i första hand. Det väcker ju lite frågan om man hade haft möjligheten - hade man skapat sitt barn utefter man velat det skulle se ut? Blåa ögon, kastanjebrunt hår, liten näsa osv? Och är det samma sak att välja mellan en tax och en doberman som mellan en asiatisk pojke och en afrikansk flicka? På vissa ställen i världen vill man hellre ha pojkar än flickor vilket lett till en problematisk befolkningssituation, men återigen handlar det om ett val om vad man vill ha och inte vill ha...

Tanken skrämmer mig faktiskt. Samtidigt kan jag inte släppa tanken på en liten röd och vit katt som tassar runt här hemma...

Ps. Vill ni inte vara med och tävla?

Kommentarer

bidrag till din tävling där jag inte kom in...


Väseliväs...
tasselitass...
det hörs ett litet fräs...
en liten klo som är vass...
vill ut ur sin låda...
det låter och rör sig...
hjälp, befria mig...
så att jag världen får skåda...

åhhhh...så dåligt!
;)
Anonym sa…
Själv har jag en svart och vit klump på 13½ år som trots rondör ändå kan tassa omkring.
Jag tog henne osedd från ett katthem, men sa faktiskt på telefon att jag gärna vill ha just en svart och vit.
Självklart får du önska dig just en röd och vit.
AnnCharlott sa…
Jag förstår ditt dilemma och har tänkt precis likadant själv. Och när man är där på katthemmet känns det jättehemskt att man inte kan ta med alla katterna hem. Vi gick i alla fall till katthemmet med en rödspräcklig katt i åtanke, men så kom vi hem med en "sköldis" och naturligtvis är hon världens vackraste katt!
Anonym sa…
Jag tror att just den grejen är bidragande till att det finns "galna kattkvinnor" som sitter ensamma i sin lägenhet med 26 katter. De har helt enkelt inte hjärta att välja ut sin "favoritkatt".

Det mest läskiga tycker jag är att det alltså finns en katt som heter Tomasina.
karro sa…
alla katter är ju söta! så då gör det ju ingenting att man väljer sin favvofärg.

du har en utmaning på min blogg!
Anonym sa…
oj, nu tycker jag du är lite överkänslig. klart man kan välja katt efter utseende! fast inte bara utseende, man måste tänka på personligheten också.

jag sitter och gör egna julkort. det är trevligt och delvis tack vare dig!
Matilda sa…
Stellapolaris >> Mycket skumt att du inte kunde komma in... här fungerar det. Men ditt bidrag är noterat! Håll tummarna!

Cat >> Jag får det alltså! :D

Anncharlott >> Står man väl där med 100 katter att välja på så smälter man ju för var och en...

Tomas >> Jaha, jag trodde de kvinnorna fanns för att de hade bara ville ha fler och fler katter... Har du inte sett "Tomasina"? En av ungarna (minns aldrig om det är pojken eller flickan) är med i Mary Poppins också. Fast det hjälper kanske inte dig...

Karro >> Oj oj. Ännu fler utmaningar... ;)

Fredrik >> Fast en katts personlighet är ungefär som en bebis, de utvecklar inte den på en dag...
Jättekul att man har inspirerat till julkortsmakandet!! Du får lägga ut bilder på resultatet på din hemsida sen!! :D (fast är du inte lite sent ute? ;) )
Anonym sa…
Tjae, jag förstår vad du menar. Men visst kan man välja katt (delvis) utifrån hur den ser ut. Ska man gå på personlighet tar det ju rätt lång tid att komma fram till vilken man vill ha... Svårt om det är ett katthem med 50 katter och man först måste lära känna allihop... :-)
Matilda sa…
Annika >> Ja man hade ju nästan fått bo där i några veckor först!!
Anonym sa…
Omedvetet väljer vi nästan allting utifrån utseende - även döda ting som kläder, porslin och bilar. Så det är inte konstigt att du tänker så kring detta med katter. Och om din dröm är en rödvit katt, så tycker jag att du skall följa den! Vilken rödvit katt som helst, som är önskad och älskad, kommer att få det bra. Annars är ett tips att låta katthemmet/uppfödaren välja åt dig... så gjorde jag, och det blev alldeles perfekt!
Matilda sa…
Pladdermusen >> Så klokt sagt! Vilken rödvit katt som helst kommer ju att få det så bra som möjligt hos mig!