En snabbstudie av Tyskland

Nu har jag varit ute på "galej" igen. Har tillbringat några dagar i Tyskland under täckmanteln "rekreation". Fast det har inte varit helt bortskastad tid, av en slump har det även blivit lite insamling av material till kandidatuppsatsen (åtminstone i bildform).

Tyskland är egentligen inte mycket annorlunda från Sverige, men där är ändå en del märkligheter som man kan upptäcka om man tittar extra noga.
  • Många verkar tro att tyskarna inte kan prata engelska, detta är fel! Visst kan de det! Särskilt folk inom service-sektorn och i de yngre generationerna kan detta mycket bra. Däremot märkte jag en tendens att när man går in och tittar i affärer och biträdet kommer fram och frågar (antagligen något i stil med) "behöver ni hjälp". Eftersom jag personligen inte talar någon tyska svarade jag reflexmässigt "sorry?" även om jag i princip fattade vad de ville. Därpå skedde det märkliga: biträdet log stort och tog genast ett stort kliv tillbaka och lät en vara ifred. Detta hände mer än en gång...
  • Tyskarna verkar ha stora problem med hälsan, åtminstone kan man dra den slutsatsen när man ser vilken mängd apotek det finns. I och för sig kan detta vara rätt naturligt i ett land där man får röka överallt och cigarettautomater står på gatan (åldersgräns, vad är det?).
  • I hotellets frukostbuffé kunde man bland annat gotta sig med coctailfrukt. Ja ni vet, inlagda frukter i sockerlag. Men jag undrar om de inte tagit det här med "coctail" bokstavligt, för varför annars ha sprit i frukosten? Det ska även tilläggas att det fanns champange på kylning vid dryckerna, fast detta nyttjades inte av någon av gästerna (som för övrigt till 75% bestod av svenskar).
  • För övrigt kan man spekulera i varför tyskarna tycks ha varit mycket mer måna om att bevara sina äldre byggnader till skillnad från svenskarna som har demolerat nästan allt före 1800-talet. Fast det finns också en annan aspekt. På flera ställen såg man helt tomma fina hus som verkade stå och vänta på bättre tider. Andra byggndader som såg fallfärdiga ut och som ropade om att få bli nedrivna, hade igenmurade ingångar men verkade inte på den närmsta framtiden få bli ersatta av nybygge.
Jag kan dessutom varmt rekomendera både Wismar och Lübeck för den som vill vandra i timmar och titta på fina gamla byggnader! Fast vänta tills det blir lite bättre väder...

Kommentarer

Anonym sa…
Oh, jag hade också gärna åkt iväg utanför Sveriges gränser ett tag. Vad bra att du fick material till din uppsats.
Anonym sa…
Hej där! Bara för skoj skull- hur hittade du till min sida? Besöksantalet har gått rejält upp idag av ngn anledning... :)
Anonym sa…
Bra tips. Fast det där med butiksbiträden som stövlar fram till en finns tydligt i Sverige också.
"Behöver NI hjälp med något?" är en vanlig fråga bland överkäcka expediter. "Nej tack, jag säger till isåfall, men tack ändå" är en vanlig replik från en ofta, av shopping, sönderstressad Khadidja. "Bara säg till om du behöver hjälp med något" blir ett vanligt svar. ("Ja, jag vet att det är därför ni är anställda i butiken. Och ja, jag vet också att jag ska säga till om VI behöver hjälp.")... Jag ska förresten ta och se de gamla fina byggnaderna någon gång!
Anonym sa…
Har tyskarna lika goda korvar som det sägs? Har de gröna hängselbyxor och joddlar hela tiden? Är de andra, ickehängsliga tyskarna, per automatik nazister? Har tyskarna lika ful klädstil på hemmaplan som på charterställen? Ja, det finns mycket jag inte riktigt vet...! :)
Matilda sa…
Cat >> Ja det var skönt att komma bort ska jag säga! :)

Linda >> via någon pling-ping-sight :)

Khadidja >> Haha, du har så rätt så. De är ännu jobbigare när man talar samma språk som dem! Kan de inte bara låta en vara ifred...
Det tycker jag du ska göra, du som är i den branschen och allt! :D

Tomas >> Då ska vi se...
Korvar: feg som jag är smakade jag ingen...
hängselbyxor och joddel: du misstar inte Tyskland för Österrike/Schweiz nu?
Icke-hängselbyxor: Jag såg nog ingen MED hängselbyxor, men de som jag såg som tycktes vara av lite höger-extremist-typ var snarare svenskar...
Ful klädstil: de var väl klädda som svenska skulle jag säga. De hade i alla fall samma affärer som här hemma...
Anonym sa…
Vill förtydliga lite vad jag menade. Jag blandade t.ex. inte ihop Österrike/Schweiz med Tyskland, utan jag tänkte mer på den allmäna Hollywoodbilden som framställs av landet (på samma sätt är iofs även svenskar antingen nakna blondiner eller just grönklädda hängselförsedda joddlare, vilket är lite lustigt).
Matilda sa…
Tomas >> Haha, i vilket fall som helst så träffade jag inte på någon hängslebyxklädd person som joddlade... :)
Anonym sa…
Äsch, blir nästan lite besviken. Men alla tyskar du mötte bjöd väl på choklad? ;)
Matilda sa…
Tomas >> inte heller det... MEN! Det låg små godispåsar (Haribou-nallar) på våra sängar när vi checkade in. Och eftersom vi valde byta rum efter första natten till ett rökfrittrum så fick vi sammanlagt fyra godispåsar! Inte så kul för mig som inte äter godis alls...