Önskemysterium: att backa i enkeltrafik

God fortsättning alla där ute!

Det var ett tag sedan men det har nu rullat in ett önskemysterium! Det är från AnnCharlott och mysteriet lyder:

"Något jag länge tänkt på och som jag ofta ser här i Stockholm är varför bilar backar i fel färdriktning längs med enkelriktade gator. Alltså, blir trafikförseelsen mindre bara för att man backar???"


Nu är jag kanske inte den idealiske problemlösaren till detta. Jag är obekant med både bilkörning och Stockholm, de två sakerna till sammans låter fruktansvärt skrämmande i mina öron. Men jag har gått och funderat på det. Och jag har tagit fram ett par antagande som jag antar:
  • Det är okej att köra på enkelriktade gator.
  • Det är okej att parkera på enkelriktade gator.
  • Bilar kan backa.
  • Bilar måste oftast backa lite för att parkera.
  • Det borde vara okej att backa på en enkelriktad gata för att kunna parkera.
  • Det är inte fysiskt omöjligt att backa på en enkelriktad gata.

Detta väcker frågor inom mig som: Om man får backa för parkering, är det okej att backa en meter, två meter eller fler? Om det är okej att backa exempel vis tre meter för att parkera, får man backa dessa metrar även om man inte ska parkera? Är det okej att köra på gatan hur som helst så länge "nosen" är fram?

Vägverkets hemsida fann jag Vägmärkesförorningen 2007:90:


2 kapitlet:

9 § Påbudsmärken som anger att ett visst slag av trafik är påbjuden anger även förbud mot annan trafik, om inte annat är föreskrivet.

10 § Påbudsmärken är följande.
D1 Påbjuden körriktning: Märket anger att fordon endast får föras i pilens eller, där två pilar finns, i endera pilens riktning. Symbolen är anpassad efter förhållandena på platsen.

D2 Påbjuden körbana: Märkena anger att fordon endast får föras förbi märket där pilen visar eller, där två pilar finns, där pilarna visar. Symbolen är anpassad efter förhållandena på platsen.

12 § E16 Enkelriktad trafik: Märket anger att fordonstrafiken på vägen är enkelriktad i pilens riktning. Uppåtriktad pil anger att trafiken är enkelriktad i riktning rakt fram.

Man ska alltså köra i den riktning pilarna pekar. Däremot står det inget om förbud mot parkering eller backning vid parkering. Men hade man vänt bilen och kört mot färdriktningen för att parkera så hade detta varit väldigt fel. Så, min teori är att de som backar på enkelriktade gator gör det för att parkera. Eller så kommer de åtminstone skylla på det ifall de blir stannade av trafikpolisen. Så mitt svar till AnnCharlott, är att i teorin är trafikförseelsen inte lika grov när man backar. Ni andra med körkort och körvana får givetvis ge er syn och er tolkning på det hela. :)

Och som vanligt går det alltid lika bra att maila in sitt önskemysterium!

Kommentarer

cat sa…
Jag har körkort men har ingen aning i det här fallet. Har heller aldrig kört bil inne i själva Stockholm någon gång.
Jisses!
Jag ställer mig där det finns en ledig plats...även i Storstan o har inte än fått några böter...måste man tänka så mycket?
Men å andra sidan är det bra att NÅGON tänker! Du tänker! Och det är väldigt bra för vi behöver balans här i världen! Tänka eller inte tänka, det är frågan?
Men jag tycker sååå mycket om att du tänker o likadant säger befriarabbissarnklubben....
TUR att någon tänker för oss!
;)

Slälv har jag inte en aning fast jag brukar ha det....
AnnCharlott sa…
Hm njae, jag tror inte att jag köper det där med att de backar mot enkelriktat för att hitta en parkeringsruta. Men du har ju rätt i att de kan skylla på det om de skulle bli upptäckta. Eller så kan de ju lätt slänga i växel framåt och vips så kör de i rätt färdriktning:)
Anonym sa…
Är inne på din linje. Så länge ratten är längst fram i körriktningen ;-)
rigg sa…
Backa mot körriktningen låter suspekt olagligt. Klart, det är ju bara att peta i en växel och *vips* går det åt rätt håll utifall det dyker upp en polis runt hörnet!
Matilda sa…
Cat >> Man kan inte veta allt :) Det verkar för övrigt rätt sunt att inte köra bil i Stockholm...

Stellapolaris >> Haha, folk brukar säga att jag tänker för mycket, eller kanske ett steg för långt... Skönt att höra att någon uppskattar att man gör det! :D

Anncharlott >> ja det är ju så lätt att köra "på rätt sätt" igen :)

Maria >> Jepp, kanske en lite för moderniserad tolkning av vägmärkena, men ändå... :p

Rigg >> Liiite olagligt låter det nog ja, men är vi alla inte ögontjänare ibland?
Nette sa…
WOW - du är duktig! :)
Jag vet faktiskt inte heller men jag tycker som du - bättre att backa för bilen är ju då svängd åt rätt håll trots allt!

Gott nytt år!
Matilda sa…
Nette >> Haha! Gott nytt på dig med! :D
Anonym sa…
Sorry det är förbjudet att backa in på en enkelriktad gata. Tillräckligt illa för att ge dig en solklar kuggning på en uppkörning.
Robban sa…
Sorry det är förbjudet att backa in på en enkelriktad gata. Tillräckligt illa för att ge dig en solklar kuggning på en uppkörning.