Sömn vs Trötthet

Ju mindre man sover desto tröttare blir man. Ju mindre man sover desto mer borde man sova. Ju mer man sover desto mindre hinner man med. Ju mindre man hinner med desto mer borde man ta det lugnt och unna sig sova lite mer. Ju mindre man sover desto sämre mår man. Ju mer man sover desto mer utvilad är man. Osv.

Men hur kommer det sig då när man för första gången på flera månader unnar sig sovmorgon några dagar, att man är tröttare än någonsin? Aktiveras någon mekanism i kroppen som reagerar på att "oj, nu får jag visst sova lite mer! Bäst att utnyttja det och lägga till all den tid jag borde ha sovit på innan". Så när man väl vaknar har man fortfarande totalt 3 dygns sömn att ta igen och kroppen känner sig trött och livlös?

För det är väl inte meningen att ju mer jag sover, desto tröttare ska jag bli?

Kommentarer

AnnCharlott sa…
Hm, jo det där är en berättigad fråga tycker jag. Har själv funderat lite över detta. Det kan ju bero på att man går ner i varv när man tillåter sig att sova ut och därför blir tröttare, kanske? Det är lite samma som när man har mycket på jobbet så blir man effektiv och får massor gjort, men när det är lugnt får man inte gjort ett endaste dugg. Ja, så fungerar åtminstone jag.
Det är väl så att det tar ett tag att ta igen sömnbristen....
Jag undrar om jag någonsin är sådär pigg som jag skulle vilja vara.
Hoppas att du kommer in på skrivarlinjen du valt. I höstas kom jag inte in, men då skrev jag ett personligt brev till "skrivarfröken" och så fick jag vara med.
På slutet så var vi ca 5 aktiva av 18 från början.
Anonym sa…
man måste hitta den rätta sömnrytmen som passar en själv och så mycket spelar in, som stimulans, stress, humör, temperatur, osv. men man kan inte "sova in" förlorad sömn tyvärr. hur länge man sover är inte så viktigt som man kan tro, men man bör ju sova mellan sju och åtta timmar per natt som frisk vuxen. det spelar ingen roll om jag sover sju, åtta eller nio timmar, jag känner mig likadan efteråt. ibland är jag piggare efter sex timmar än nio, det beror på hur jag sov.
de senaste nätterna har jag knappt sovit alls dock för vi är kattvakter igen och de vill busa med mig mellan två och fem på morgonen. om jag inte går upp och leker med dem så står de utanför sovrummet och skriker, eller jamar högt i alla fall. inte roligt! fast churchill sov ju bara ett par timmar per natt under andra världskriget och han vann ändå.


god natt!
Anonym sa…
Eftersom jag är en b-människa så lever jag ett liv i konstant trötthet pga att jag inte kan sova även om jag går och lägger mig "i tid". Det är nämligen inte min tid.
Så jag måste göra allt under trötthetens inflytande. Vissa dagar går det bättre än andra.
Matilda sa…
Anncharlott >> Det låter som att man borde hitta en gyllene medelväg. Sova lagom mycket och jobba lagom. Fast det låter lite typiskt "svenskt", det här med "lagom". :)

Den tatuerade mamman >> 5 av 18!! Det var inga vackra siffror... tur att du lyckades övertala läraren att du fick vara med! :) Jepp, jag kom in på skrivarkursen! :D

Fredrik >> Som altid är du kunnig i ämnet, så bra att jag har dig som mentor! :D Låter som ett par bortskämda katter! Fast jag vet hur det är med katter som jamar och jamar utanför dörren... They never give up!

Cat >> Låter inget vidare :s Antingen får du hitta ett nattöppet bibliotek (finns de?) eller så får du kanske leta jobb i Australien eller nåt för att ha en jämn dygnsrytm ;)
Gratis till dig som kom in på utbildningen och tack för ditt grattis till mig :)
Anonym sa…
Ja, det finns nattöppna bibliotek, fast på webben. Där behövs inga anställda tyvärr:(
Matilda sa…
Den tatuerade mamman >> Grattis grattis! :D

Cat >> Men en dygnet runt bibliotekssupport kanske!? De flesta chattar med bibliotekarer stänger när biblioteket stänger, dvs de arbetar under tider som inte passar alla låntagare. Själv brukar jag sitta mitt i natten och leta litteratur i olika bibliotekskataloger...
Jag tror att man kan gå på sparlåga när det gäller sömn en tid men så fort kroppen får en chans att tar den ut det till max.

Det är ju rätt vanligt att man blir sjuk när man får semester... det bryter ut när man trappar ner på tempot lite..
Matilda sa…
Miss Upsey Daisy >> Jo det där med sjukdom vid semestertid har jag råkat utför mer än en och två gånger... Vilket är konstigt egentligen. För imunförsvaret borde vara lägre när man är stressad och har mycket att göra, inte när man ska ta det lugnt och kan vila upp sig och må fysiskt/pyskiskt bättre...