Måndagssvammel

Medaljen har en baksida.

Ja, eftersom medaljen inte är endimensionell måste den alltså ha mer än en sida. Men är den sidan verkligen sämre? Det är ju det som indikeras när man säger att "medaljen har en baksida också". Kanske är ingraveringen inte lika fin på baksidan, kanske finns där ingen ingravering alls. Vi kan i alla fall utgå från att den sidan inte är lika utsmyckad med viktiga detaljer som framsidan, annars hade man ju inte sagt att "det här är framsidan, den ska visas framåt, baksidan ska vara bakåt". Då hade ju båda sidor varit lika bra, lika fina.

Men bara för att det är en baksida, behöver den ju inte vara dålig. Det är ju inte som att Kallur eller Klüft tänker "åh nej, nu fick jag en fin medalj, men den har ju en baksida!" Utan en baksida är det inte en medalj, således måste också baksidan vara fin och värdefull. Den är kanske till och med ännu finare eftersom den läggs närmast kroppen, närmast hjärtat. Framsidan är bara fasaden, den som syns. Och har vi inte lärt oss att vi inte ska döma någon efter utseendet?

Ehuru är det missvisande att säga "att medaljen har en baksida" när man syftar på något ont som kommer i följe med något gott.

Förlåt för mitt svammel. Förlåt för mitt bristande bloggengagemang. Förlåt att jag inte läst era bloggar den senaste veckan. Men ett stort TACK för att ni troget läser min!

Kommentarer

Sarisen sa…
Pratar man om medaljens baksida i andra länder än i Sverige?
Det som är så tråkigt med det uttrycket är att det liksom förmedlar att; "gå nu inte omkring och var för glad för i morgon har du en oerhörd träningsvärk".
Fast kanske skall det vara en påminnelse om att; för att komma någon vart, måste man offra något, och det är ett offer som ibland kan tänkas vara lite väl högt. Tja, vilket som, om de som tar medalj hade fokuserat på dess baksida, så hade de utan tvivel, aldrig fått någon medalj att begrunda baksidan av...
Anonym sa…
Jag tycker det är bra att du lyfter fram medaljens baksida i sitt rätt ljus, men jag skulle vilja slå ett slag för medaljens tredje sida - kanten!

För det är väl likafullt en sida den med, och den är väl minst lika bra som fram- och baksidan? En medalj har alltså minst tre sidor. Jag skulle vilja hävda att medaljens högkant är den bortglömda hjälten i sammanhanget :)
Hilda sa…
hihi tack själv. jag vet hur det är men jag har nog inget svar på medaljen....lite för trött....slut är ordet...godnatt
Matilda sa…
Sarisen >> Exakt! Hade man hela tiden tänkt på livets negativa sidor, eller alla mindre positiva effekter av vad man vill göra, då hade man inte kommit någonstans alls. Då hade vi levat kvar i ett feodalsamhälle och odlat våra betor... Fast det hade kanske varit trivsamt förstås...

Tomas >> Givetvis har kanten en viktig plats! Den håller ju samman fram- och baksida. Håller med om att den är lite bortglömd. Kanske ett nytt kapitel till dina hjältar? ;)

Hilda >> Sussa sött! :)
Anonym sa…
hej! nu börjar en ny fas igen, med mindre jobb och mer blogg! medaljens baksida är ju den man har närmast hjärtat när den hänger om halsen, det borde väl vara något positivt.
Hur man än vänder o vrider på saker så har det en bak/framsida?

När jag snurrade runt framför spegeln så visste jag att jag hade en baksida men jag såg endast framsidan?

Det tål att funderas på?
Haha, det här inlägget låter lite assburger ;)
Anonym sa…
Du har blivigt utmanad =)
http://grublaren.blogg.se/1204057286_ang_uttmaningen.html
Matilda sa…
Fredrik >> Ja, det var ju så jag menade, men det när man svamlar är det lite svårt att få fram vad man tänker... :p

Stella >> Hmm.. du är så klok du! :D

Sunbreaktrough >> Vad menas med assburger? Jag har aldrig riktigt förstått det... :s

Björn >> okidoki
Hehe, äh, det är lite internt men jag har som avsikt att sprida det så ALLA känner till det ;) Det syftar på Aspergers syndrom. Säger man Aspergers på engelska låter det som assburger, så istället för att säga att någon har aspergers så har jag och några vänner började säga att någon ÄR en assburger. Helt meningslöst, men det ändå roligare ;)
Matilda sa…
Sunbreakthrough >> Aha, DÅ förstår jag! :D Då är jag nog en assburger, lite granna i alla fall... :)