Vem vill bli sportkommentator på radio?

Igår hade jag en upplevelse utöver det vanliga. Jag jobbade extra på mitt gamla jobb (kassan behövs fyllas på i flyttider) och fick genomlida en kväll med radiosporten. Mitt intresse för sport är ganska svalt, det sträcker sig till handboll* och friidrott, på sin höjd. Igår var det ishockey och fotboll, två sporter som jag finner mycket långsamma och tröttsamma att se på, än värre att tvingas höra på. Ibland kan det dock vara underhållande att lyssna på kommentatorerna, men igår var det mest plågsamt.

Mina tankar sprang iväg och började fundera på vem är det egentligen som blir sportskommentatorer, i till exempel ishockey?
Är det:
  • De som spelade mycket när de var yngre, men en skada satte stopp för karriären innan den hann sätta fart?
  • Eller kan det vara gamla spelare som inte nått samma status som Foppa eller Mats Sundin och därför inte har samma miljonbelopp på banken och vill dryga ut sin ofrivilliga pension (pensionsåldern inom idrotten måste ju i sanningens namn sägas vara väldigt låg till skillnad från andra sektorer)?
  • Kanske finns det en utbildning för sportskommentatorer?
  • Eller är det så att Sveriges radio med jämna mellanrum utlyser tävlingar i vem som kan säga "packa pappas kappsäck" snabbast och flest gånger utan att säga fel SAMTIDIGT som de namedroppar ett tiotal östeuropeiska efternamn?

*På tall om handboll, Linn, du kanske kan vara av assistans. Jag hittade i packa-och-slänga-aktiviteterna ett vykort med en massa signaturer på. Massa och massa, men si så där fem stycken, troligen alla (f.d.?) spelare i landslaget. Men en är totalt oläslig och jag kan inte lista ut vem det är. Kan du bidra med lite detektivhjälp?

Kommentarer

Anonym sa…
Oj, då är ditt idrottsintresse betydligt större än mitt. Jag kan sträcka mig till att se max 2 slalomåk på tv och sedan räcker det med sport tills nästa år.
AnnCharlott sa…
Jag är helt förvissad om att sportkommentatorerna välj ut i en uttagning där man får briljera med att ställa meningslösa frågor typ: Hur känns det? eller Vad tänker du om matchutgången?
Ja, vad faen ska den stackars idrottsutövaren svara? "Det känns för djärvligt" (om man förlorat) "Det känns toppen" (vid vinst).
Haru gått o blitt sportnörd va?

;)
Hilda sa…
Detta har jag aldrig funderat på förr. Nu har jag fått min sportkvot fylld för detta decennium.. Men många relevanta funderingar dock...Jag tror på Att säga Packa-pappas-kappsäck i 170 km i timmen, måste vara det lägsta intagningskravet till sportpratarskolan!:)
Anonym sa…
Shoot man, shoot :) Men jag tror att du är bättre på att tyda och minnas gamla handbollslandslagare än vad jag är. Men jag ska göra mitt bästa!
Matilda sa…
Cat >> haha, har du fått din dos slalom i år då? :p

Anncharlott >> Ja inte kan de ha gått på någon journalistutbildning när de bara ställer samma frågor om och om igen "hur känns det?"... :D

Stella >> Näe, inte alls!

Hilda >> Jag tror inte att jag klarar det intagningsprovet!!

Linn >> Ska se om jag kan fota det när jag packar upp (om några månader eller så...)
Anonym sa…
jag tror på alla ovanstående alternativ, utom möjligtvis utbildningen. åh, jag har många favoritanekdoter om sportkommentatorer. som när plex petterson kommenterade bulan erikssons super-g åk och upphetsat sa "och han leder!" när bulan kom i mål, vilket inte var en bedrift eftersom han var förste åkare. min favorit är förmodligen inte sann, men så här går den: lennart hyland stod bredvid isrinken och kommenterade en hockeymatch, och rolle stoltz åkte fram till hyland och sa åt honom att tala långsammare för de orkade inte spela lika fort som han pratade.

visst är det dyrt i sthlm. skamligt dyrt, inte minst att åka lokaltrafik. nästa gång får du väl använda vårt gästrum!
Matilda sa…
Fredrik >> haha, ja de kan allt säga knasiga saker! :D
Tackar för erbjudandet! :)