Hipp hipp hurra... för... året?

Har ni märkt människans benägenhet att fira saker? Förrutom födelsedagar då, firar man inte sin födelsedag blir man betraktad som en utomjording. Man ska helt enkelt fira den dagen som man föddes på för en gång för länge länge sedan och som egentligen bara symboliserar att man blivit allt äldre och äldre. Nåväl, det var inte födelsedagar det skulle handla om, födelsedagar firar man endast en dag på hela året, annat vore konstigt. Det jag mer tänkte på var jubileum. Astrid Lindgren 100 år, Carl von Linné 300 år (även om det vore högst suspekt om han hade varit i livet för att kunna fira sin 300:ade födelsedag), Kalmar 500 år eller vad det än må vara. Firas ska det. Gärna med så mycket pompa och ståt som det går. Och så länge som det går.

Jubileum tenderar nämligen att hålla på något längre än en dag eller en vecka. Kan man så firar man det hela året. Året förvandlas till ett tema-år. År 2007 var till exempel Carl von Linnés år. Allting skulle (helst) handla om Mr Flower Power som han numera så "chikt" kallas. Och när det finns tema-år så finns det pengar att hämta. Hur många muséer hade inte en utställning kopplad till Carl von Linné ifjol? Ja det skulle kanske vara Östasiatiska museet eller Vasamuseet då.

Själv kan jag bli ganska mätt på tårta. Tårta äter man en dag, kanske två om det finns rester över. Men sedan är man mätt, det är dags att äta någonting annat. Samma gäller jubileum för min del. Hur mycket jag än älskar Astrid Lindgrens böcker eller tycker Linneus verk är imponerande så är jag ganska mätt på firandet efter en vecka, eller två.

Minns ni designåret 2005? Ett tema valt av kulturdepartementet. Då hade SVT ett inslag om dagen om någon designpryl som var typiskt svensk (tror jag det var i alla fall). 356 inslag. Och då var det inte ens ett jubileum för "design" utan bara ett temaår. Hade kulturdepartementet (ett väldigt stilistiskt och vackert ord för övrigt) slängt ut att 2008 skulle vara sköldpaddans år så hade det säkert blivit en hel del utställningar, tv-program och jippon runt sköldpaddan. Skalman hade fått vara årets hjälte och Turtels hade fått sin revival. Där pengarna finns, dit förväntas det svenska folket ha sitt kulturella intresse.

Kommentarer

Anonym sa…
Jag är inte överförtjust i tårta. Andra högtidsdagar får man goda efterrätter men bara för att någon fyller år ska man sätta i sig en massa sockerkaka med sylt och grädde.
Då vill jag hellre ha en fräsch fruktsallad eller kanske en härligt krämig chokladmousse...
AnnCharlott sa…
Jag tycker inte heller om tårta, och jag tycker inte om temaår. Det blir lätt något krystat över att försöka krångla till den egna verksamheten så att man ska kunna knö in något som rör temat eller jubileet.
Anonym sa…
Tårtor är oftast fulla med grädde och grädde tycker jag inte om.
2008 är ju säkert något sorts jubileumsår det med. Undrar för vad?
Jag tycker det är trevligt med temaår...om det handlar om mig!
Hilda sa…
Jag tycker inte tårta är så värst gott och OJ vad vi firar allt hela tiden :-O