Räkna med konst

Härrom dagen passerade jag en affär som skyltade med "rea på konst". Frågan är om det är möjligt att ha "konst" (dvs artistiska kreationer i väldigt många olika skapelser, allt från mastodont kolosser och pitoreska tavlor till sandslottstävlingar och teskedars design) på realisation. En tavla, till exempel, är ju värderad till ett visst belopp. Ett belopp som egentligen är rätt spekulativt för den kan säljas för mycket högre och betydligt lägre på en auktion. Vad värdet baseras på vet förhoppningsvis konstvärderarna bättre än jag, för jag har då ingen aning.

Ponera nu att vi har en trevlig tavla målad av säg Hilda, som värderas av säg konstexperten Stella till 45 000 kronor. Stella väljer att ställa ut Hildas tavla i sitt galleri som också säljer konstverk och ramar. Tyvärr är det ingen som köper Hildas fina tavla för det är inte så många som förstått det vackra budskapet som döljer sig bakom akvarellduttarnas krig på canvasen. Men så kommer Karro förbi en dag och tycker ritkigt mycket om tavlan. Dock tycker hon att 45 000 pix är lite väl mycket. Karro har själv stor konstkännedom och anser att tavlan är något övervärderad, kanske för att Hilda inte är en etablerad konstnär (ännu).

Stella planerar nu att införskaffa nya tavlor till sitt galleri och vill göra plats för dessa. Därför anordnar hon en liten rea. Upp till 30% av utvalda tavlors värde kan man tjäna. I fallet med Hildas vackra men tyvärr fortfarande osålda verk betyder detta att prislappen nu visar 31 500 kronor. Karro slår till och låter tavlan trona över skrivbordet på sitt kontor.

Fråga 1: När tavlan reas, innebär det att den blivit nervärderad på samma gång, eller är den fortfarande värd 45 000?

Fråga 2: Om Karro tar med sig tavlan till Linn på Antikrundan om tjugo år, har värdet stigit eller sjunkit?

Fråga 3: Vem har tjänat mest på försäljningen på rean, Hilda, Stella eller Karro?

Fråga 4: Kan man ens värdera konst i konkreta pengar? Handlar det inte egentligen om känslor, aktualitet, sammanhang och intryck?


Ps. Ber om ursäkt för mina bristande kunskaper inom konstvärlden och hur man säljer tavlor. Ber också om ursäkt om några av de länkade personerna känner att de avbildats på ett felaktigt sätt.

Kommentarer

Hahhaaaaaa! Det var det absolut finurligaste jag någonsin läst! Jag känner mig enbart hedrad som konstexpert men aldrig i liiivet jag skulle rea ut ett konstverk...nononononono!
Konstnären sätter ett pris o vill ingen köpa tar man hem skiten o målar över...lätt som en plätt!
Matilda sa…
Stella >> Haha, ja tänk om det vore så enkelt att bara om man la till en blomma eller en grå fläck mitt på bilden så skulle värdet stiga med några tusenlappar! ;)
...en grå litejävlafläck kan va värd tusenlappar du...

(happysmajli)
karro, sa…
Hahaha! det bästa jag läst på länge! känner mig väldigt hedrad!
AnnCharlott sa…
Roligt tankeexperiment :)
Jag håller med dig om att detta med att ha rea på konst är knepigt. Men okej om det nu är så att en tavla hängt på ett galleri i flera månader till ett visst pris och man sen sänker priset så får man väl kalla det rea ...
Anonym sa…
Invecklat må jag säga:)
Anonym sa…
Hahahaha. Bra tänkt och klurat på. För mig är värderingsekonomi hur abstrakt som helst :-)
Hilda sa…
Ha ha ha ....Va roligt att du valde mej som konstnär! Jag känner mig helt rätt avbildad! Men visst lät det konstigt med REA på konst. Det är precis som du säger, svårt att värdera konst i pengar.
Kram bästa Matilda!
fredrik sa…
hallå, mycket filosofiskt! hur har du det i sommarregnet? jag har fixat och trixat med min webbplats så nu kan du kolla mina bilder som på nytt. gå till bildsidan så kan du klicka på de nya länkarna.

är mycket sugen på den ekologisk glassen hos dig!
Matilda sa…
Stella >> skrämmande!

Karro >> Pew... :D

Anncharlott >> Om man vill ha det sålt så får man nog sänka priset och det är som du säger rea :)

Cat >> Inte ska det vara enkelt ;)

Maria >> Abstrakt var ordet sa Bull

Konstnären Hilda >> japp, men som så mycket annat här i världen så ska det värderas i pengar. Hade kanske varit märkligt att värdera det i antal tussilagos eller i pannkakor ;)

Fredrik >> Här jagar vi bort regnet, men det kommer ändå tillbaka. Men just nu är det uppehåll :)