Ålder har (ingen) betydelse?

Är det inte lite lustigt att i modemagsinen/katalogerna som medvetet riktar sig mot en lite äldre målgrupp (55+) så är det 30-åriga modeller (dvs de som inte längre anses vara attraktiva nog att visa upp modet för sin egen målgrupp) som klär sig i pastellfärgad kappa och i rutiga byxor som knäpps långt över naveln.* Det känns ungefär lika bisarrt som när tjugofemåringar spelar femtonåringar på film. Det känns inte riktigt äkta.

Beror det på att äldre kvinnor/damer/tanter tenderar att köpa mer plagg ifall det är en ung modell för att de på ett mentalt plan tror att de kommer se mer ungdomliga ut? Eller beror det på att få ex-modeller i rätt åldersgrupp har fortfarande svårt att tänka sig något annat jobb än att posera på framsidan av Vouge? Eller ägs dessa katalogfirmor av seniorgubbar som tycker det är läckrare att glo på reklambilderna med unga kvinnor än med deras vackra fruars gråsilvriga hårsval och varma mjuka rynkor?

Eller är det fortfarande så att jag är understimulerad och borde gå och hitta mig en hobby snarare än att grubbla över detta....

*Ja, jag är medveten om att det blev en alldeles för invecklad och lång mening.

Kommentarer

Anonym sa…
Det är nog tyvärr så att de äldre damerna inte anses moderiktiga och vackra nog.
It´s a crazy world we live in.
Det finns gott om vackra älde kvinnor, det är nog själva industrin som är lite snevriden tror ja...
AnnCharlott sa…
Tyvärr tror jag att det är så att de flesta av oss vill spegla oss i någon som är vackrare, yngre, smalare än vad vi möjligen själva är. Snygga modeller säljer bättre än mindre snygga, unga bättre än de lite äldre osv. Men jag tycker att det är¨åt helvete.
Fru Tattoo sa…
hm. det här har jag inte tänkt på... Det som jag har tänkt på däremot är att jag faktiskt börjar tycka att tidningen Tara är helt okej. Jag läser den väntrum, jag har änu inte börjat köpa den.
Beror det här på att jag är 39 år?
jag tycekr nog att de har kvinnor i typ 40 + i den tidningen, men jag kan ha fel. De brukar ha så tantiga kläder så jag tittar inte närmare på modellen.
Anonym sa…
Alla äldre vill se yngre ut (?). Så jag tror på teorin om att the ladies förväntas känna sig lite ungdomligare i kläderna om modellen är 20 år yngre än de som föväntas bära kläderna.

Men det skulle ju iofs innebära att jag skulle uppskatta modeller i treårsåldern...

0999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999932444444444444444444E444444444444444 (Katten hälsar...hrm)
Anonym sa…
jag tror det mycket beror på att de som tittar på bilderna ska känna att så unga kan de också bli.
Anonym sa…
Visst är det så. Evig ungdom gäller ;-)

Själv försöker jag med alla medel se äldre ut än jag ser ut och har som grädde på moset börjat sticka :-D Får se om trixet lyckas!
Matilda sa…
Cat >> Men när man ser en "tanta" springa runt i kläder och skor avsedda för tonåringar så lyfter man på ögonbrynet... Attityderna är befästa på alla håll i samhället dessvärre...

Stella >> O ja, det finns nästan inget vackrare än äldre kvinnor med runt mjukt ansikte fullt med rynkor :) (eller så är det jag som skapat den illusionen i avsaknad av mormors- och farmors-figur)

Anncharlott >> Det ligger definitivt något i det! Jag har svårt att klä mig i kläder där modellen är betydligt äldre än mig själv. Samtidigt tittar jag inte på kläder där modellerna är för smala och unga, eftersom det inte är min identitet direkt (och det får ju en direkt att må lite sämre om man inser att man måste ha ett plagg i storlek L i en butik fast man aldrig har det annars, trots att man inte i vanliga fall anser att en kvinna/man som bär storlek L skulle vara mindre vacker)

Fru Tattoo >> Kvinnotidningar är ett intressant ämne! Dock är jag inte så insatt i dem, föredrar pysseltidningar :)

Linn >> Fel! ;) Det finns en viss kategori som faktiskt vill se äldre ut! 12-18-åringarna verkar drivas av en manisk hets att se äldre ut än vad de är och verka mer sofistikerade...
Hälsa katten tillbaka

Fredrik >> Men i så fall skulle allt hänga på kläderna? Fast ja, det gör det väl, det mesta hänger på utseendet idag :s

Maria >> Haha! Du är go du! Sticka verkar dock vara en trend bland yngre kvinnor (typ 25-åringar) om man läser trenderna i bloggvärlden, så du kanske får motsatt effekt... Men lycka till! :)
Anonym sa…
och varför finns det inga äldre skyltdockmodeller?
tycker om dina funderingar:)
Matilda sa…
M. >> Ja varför? Där sa du verkligen något! Antingen tar de bort huvudena på dem eller så använder de de där unga kvinnornas/männens huvud i skylten för den mer "mogna" befolkningen...