Förvandlingar

Blev lite tankfull när jag läste vad Karro skrev härrom dagen, att hon gått från att nästan enbart haft jeans till att bli "klänningstokig", som hon uttryckte det. Jag känner igen det där. Har också varit en sådan som aldrig i hela mitt liv skulle gå i klänning och kjol (förrutom när jag var liten prinsessa på fem år och hade de mest underbara och unika klänningar som min mamma hittade). Men så helt plötsligt, jag vet inte riktigt när det hände, så kom jag ur den fasen och kunde börja använda både kjol och klänningar.

Samma gäller musik. När jag var liten avskydde jag rock och hårdrock, troligen på grund av mina hörselproblem. Idag kan jag lyssna på det och ibland till och med digga det! Jag vet inte ens hur det hände. Förvisso går man genom olika livscykler. För några år sedan åt jag ingen sofistikerad mat alls, idag kan gillar jag Brieost men petar fortfarande bort oliver. Det kan alltså vara någon slags vuxenfas. Eller att man helt enkelt lär känna sig själv bättre ju äldre man blir och blir mer självsäker?

Kanske hör det samman med den förvandling som tycks ha skett hos alla dem som under 60- och 70-talet röstade sosse-rött på grund av tidens ungdomsrevolution men som idag när de sitter med villa och eget företag röstar modrat-blått eftersom de gynnas av lägre skatter.* Eller alla stackare som genomlider grundskolans mobbing men som vaknar till liv och slår ut i blom när de kommer till gymnasiet och hamnar med likasinnade efter intresseval.**

Samtidigt tror man ju att man är samma person som man var för några år sedan. Med det synsättet är det lite skrämmande att se framåt. Jag är hyffsat nöjd med den person jag är idag (visst lite filande och snickrandet på självförtroendet hade aldrig skadat) men jag kommer förändras åtminstone lite längs tidens väg. Förhoppningsvis till det bättre...

*OBS! Grov förenkling!
** För vissa sker det här tragiskt nog inte ens på gymnasiet...

Ps. Uppdaterat på Flitigt

Kommentarer

Tänker som så att ju mer jag tror mig veta desto mer upptäcker jag huuur lite jag egentligen vet!

(gammalt indianskt ordspråk?)
Matilda sa…
Stella >> Så klokt sagt :)
Anonym sa…
Härligt att läsa. Jag är nöjd med mig själv just på grund av att jag vet att jag utvecklas hela tiden.

Grundvärderingar har jag men i sakfrågor svänger jag ofta :-)
Anonym sa…
Till Stella: (vet inte om det är ett indianskt ordspråk men så här är "originalet" som jag minns det):
Ju mer man studerar desto mer vet man
Ju mer man vet desto mer glömmer man
Ju mer man glömmer desto mindre vet man
så vad är det då för mening med att studera!?
Hilda sa…
Detta får mig att tänka på att det knappt var fem år sedan jag aldrig i livet hade kunnat tänka mig att äta vitlök. Numera kan jag inte laga mat utan det. Däremot har jag fortfarande inte klarat av att äta ketchup. Men man vet aldrig.

För övrigt älskar jag klänningar! :)) Kram!
Anonym sa…
Jag har inte kunnat komma in på någon blogspot-sida alls på sisådär tiotusen år, men nu verkar det fungera igen! Yeay!

Att man förändras går nog knappast att göra något åt, men det behöver knappast något enbart negativt. Jag fick t.ex en aha-upplevelse när jag för något år sedan smakade stuvade morötter för första gången sen jag var liten, och insåg att det faktiskt var jättegott. Oliver kommer jag däremot aldrig bli tillräckligt vuxen för. Inte klänningar heller, tror jag.
Anonym sa…
Fortsättning på "ordspråket" kom jag på när jag skulle sova...så här är hela versionen (som jag minns den just nu)!:
u mer man studerar desto mer vet man
Ju mer man vet desto mer glömmer man
Ju mer man glömmer desto mindre vet man
Ju mindre man vet desto mindre glömmer man
Ju mindre man glömmer desto mer vet man
så vad är det då för mening med att studera!?
mossfolk sa…
Jag har förändrats massor (som tur är, det vore väl hemskt om man inte utvecklades alls) men går fortfarande i jeans och lyssnar inte på hårdrock :)
Anonym sa…
Lustigt, men jag kommer inte heller bli tillräckligt vuxen för att äta oliver.(en hel del annat går också bort och kommer aldrig över mina läppar)
Annars har jag som vuxen en mer utvecklad smak och det är ju tur.

Kul att du också hittade fina grejer på Unicef:)
Matilda sa…
Maria >> :) Så bra att du är nöjd med dig själv?

Anonym >> Tackar för hjälpen

Hilda >> Haha, vad vore ett kök utan vitlök?
Ketchup är rätt trist faktiskt, föredrar chilisås :p

Tomas >> Det var väl för tur att blogspot-spärren släpte! :) Vem vet du kanske kommer upptäcka att toga och kilt är livet! ;)

Mossfolk >> Ja jisses vad hemskt det skulle vara om man var exakt som man var för tio år sedan! Jag tror inte ens att jag hade kommit överens med mig själv om jag hade träffat mig själv som tio år yngre...

Cat >> Vem kom ens på att man skulle smaka oliver!
Anonym sa…
De antika grekerna kanske bär skulden i olivfrågan:)
Matilda sa…
Cat >> Antagligen