När julen inte är så god längre

En liten sammanställning av årets julklappar som redan har eller snart kommer träda i kraft:

Allmännyttan : Hyreshöjning (ej fastställt belopp, troligen en hundring eller två mer i månaden)
Posten: Höjt porto (50 öre)
Kollektivtrafiken: Höjda reskostnader (50 kronor mer för månadskortet)
Hyresgästföreningen: Höjd medlemsavgift (5 kronor)
Banken: Sänkt sparränta.

CSN är i alla fall snälla! De ska höja studielånet! Fast ja... då får man ju mer lån... Och så ska de höja skuldräntan...

Å andra sidan, Läkare utan gränser har listat de tio värsta humanitära kriserna under året. Någon lösning i sikte? Nej, knappast.

Om alla västvärlden - som har råd - hade avstått från att köpa en (eller flera) julklapp nästa år och skänkt motsvarande summa till att motverka dessa kriser (givetvis oavkortat), hade världen vi inte lyckats förändra världen? Ja, inte för att jag tror att det hade gått att genomföra, men som tankeexperiment sätter det julen i ny dager.

Det blir ändå ingen riktig jul i år. Jag tror aldrig det kommer bli det igen. Något saknas, något som aldrig kommer igen...

Men god jul på er andra, jag hoppas ni får en lugn och avkopplande julhelg med nära och kära.

Kommentarer

Anonym sa…
Jag har inte köpt en julklapp och som du skrev så blir allt lite dyrare nästa år. För att inte snacka om FRA-lagar och allt annat.

Pust :-(
Anonym sa…
God Jul!

Jag föll faktiskt för Unicef's julkampanj "Köp en julklapp åt någon annans unge". Föräldrarna säger ändå alltid att de inte behöver något så då får de inget i år (förutom ett gåvobrev förstås).
karro sa…
Intressant tankeexperiment. Jag har köpt julklappar, men har även gett till Musikhjälpen. Godjul o ha en riktigt skön helg!
Fru Tattoo sa…
God jul, jag önskar dig en rolig julafton med mycket glädje, god mat, julklappar och så en lång stund lugn och ro medan du ligger mätt som en plätt på soffan och myser!
Hilda sa…
God jul till dej med.
Jag mådde alldels illa i år när jag såg alla julklappar som översvämmade golvet hemma hos svärmor. Visserligen var vi många men ändå. Jag tycker det är motbjudande. Vi skulle "dra ner" i år. Jo tack så gick det med det. Jo vi var nog de enda som drog ner. Vi bidrog med tre julklappar under den där granen och det kändes bra....Kram!
Fru Tattoo sa…
Jag är hemma i vardagen igen och i går så packade vi upp alla julklappar. Jag häpnar varenda gång över hur mycket "skit" ungarna får som de knappt bryr sig om. Inte från oss, för vi håller oss till vad som behövs och billigt är det. Men från släktingarna, lilltjejen fick flera pärlförpackningar. Jag gör som förra året och sprider ut öppnandet av förpackningarna över året...
Matilda sa…
Maria >> Men något kan väl få bli billigare? (förrutom den svenska kronan)

Karin >> Hoppas att det blev uppskattat!

Karro >> Låter som en bra blandning!

Hilda >> Är det inte alltid så? Att varje gång man kommer överens om att det ska dras ner på klapparna eller att det ska låtas bli att köpa några så blir det värre!? det är skrämmande! Men ni var ju duktiga! :)

Fru Tattoo >> Tjusningen för barnen ligger lite i att det är spännande att öppna. Det är nästan bättre att de får önska en eller två saker som de verkligen vill ha och som är realistiska att de kan få. Flera paket pärlor blir ju lite tjatigt i längden...