Att spara pengar

Läste i mellandagarna Ann-Christin Grammings bok Köp inte den här boken! som handlar om hennes år med köpstopp och verkar till stor del vara baserad på hennes blogg. Jag hade tyvärr totalt missat hennes blogg tidigare. Initiativet är kanon tycker jag, ett helt år där hon medvetet lät bli att köpa allt annat än just det som var precis nödvändigt. Dessutom reflekterade hon mycket kring ekologiskt och miljömedvetenhet. Till viss del blev jag dock lite besviken, men jag tror mer det har med att Gramming och jag har helt olika syner på livsstil och vad som är "nödvändigt" och det är ju inget hon ska klandras för.

Just att ha köpstopp är en intressant företeelse. Vissa anser att det är det rätta att göra för att hålla jorden snurrande medan andra bävar för att tredje världen ska bli ännu fattigare. Den diskussionen tänkte jag inte fokusera på idag, om ni vill kan ni läsa mitt inlägg om Svenskt Näringslivs reklamkampanj för ett år sedan som berör detta. Det som däremot är intressant i sammanhanget är prioriteringar. "Det här kan jag köpa men inte det här" osv...

Jag har funderat lite på vad jag skulle kunna vara villig att offra. Inte för att jag är en storkonsument som medelfattig student men jag gör nog också på tok för många onödiga inköp under ett år. På sätt och viss kommer jag ha köpstopp under 2009 för att spara ihop till en resa (och ja, jag känner mig lite skyldig för att å ena sidan propagera för att ta hand om jordens resurser bättre och å andra sidan resa så mycket). För att få mer pengar över till resan tänker jag bland annat införa inköpsstopp på pysselsaker (papperslim undantaget), sluta inhandla böcker (kurslitteraturen lånar jag ändå nästan alltid) och låta bli att inhandla nya kläder (jag har så att jag klarar mig ändå). I längden kommer det ändå inte innebära några extrema summor, men små pölar kan också bli till sjöar.

Vad skulle ni kunna tänka er att offra genom ett köppstopp eller för att spara pengar till något viktigt?


Ett av många tips som Köp inte den här boken gav var Bookmooch, en tjänst som jag nyligen registrerat mig på. Det är som en stor bokbytarfest fast på internet. Förvisso får man bekosta portot på de böckerna man skickar iväg (och man kan välja att enbart skicka iväg lätta pocketböcker inrikes) men i gengäld kan man få än fler böcker gratis. Själv har jag registrerat ett tiotal böcker och har redan fått napp på en bok som ska skickas iväg i veckan. Det är ett perfekt ställe att få tag i de där lite udda böckerna som är svåra att hitta och ett utmärkt ställe att bli av med de böckerna som man ändå aldrig kommer att läsa om. Mer om bokbytarfest kan ni läsa här (där det för övrigt även uppkommit lite annat pyssel).

Kommentarer

Anonym sa…
Jg gör inte av med mycket pengar alls av anledningen att jag inte har råd. Ska handla lite på halvaprisetreorna som börjar på onsdag.

Det jag helt klart sparar in mest pengar på är att inte äta ute, Nån öl då och då har det blivit men inget mer :-)

Jag ska ha en katt som ju kostar några hundra i månaden!
AnnCharlott sa…
Kläder och prylar har jag inte några problem med att spara in på. Bra mat, att resa och att äta ute ibland är däremot saker jag inte gärna prioriterar bort. I nämnd ordning dessutom. Eller nej nu ljög jag nog. Att resa är nog det jag skulle ha svårast att låta prioritera bort. Jag skulle nog kunna tänka mig att äta lite sämre för att spara till en spännande resa.
Anonym sa…
Jag släpar med mig en termos med kaffe varje dag istället för att köpa kaffe på uni. Många bäckar små...

Bokbyte verkar spännande! Har bara kört klädbyte med kompisar tidigare - men det är jättebra när garderoben känns tråkig och man inte har pengar till nyinköp.
Anonym sa…
Jag kan lätt spara pengar på att inte ha ett vidlyftigt uteliv. Men annars har jag svårt att tänka mig andra uppoffringar.
Håller själv på att försöka spara ihop pengar till en resa. Får se om jag lyckas.
Matilda sa…
Maria >> O ska du äntligen få din katt! :) så kul!
Har man inte råd så är man fenomenal på att göra av med lite pengar ;)

AnnCharlott >> Resa tycker jag är jättesvårt att spara in på, fast å andra sidan gör jag nog inte mer än en lång resa om året i snitt. Att äta ute däremot har jag inga problem med att spara in på, jag tycker att priserna på restaurangerna har rusat i höjden!

Karin >> Medhavd mat är underskattad! Ett äpple eller en macka i väskan och risken för en impuls-lunch på stan är längre bort!

Cat >> Du får berätta mer sedan om det blir en resa eller ej, och vart i så fall! :)
Patsy Stone sa…
Haha, läste din blogg först efter jag skrivit mitt inlägg. Ibland är vi allt för lika.
Jag röstar för bakning och mysiga hemmakvällar framöver tror man i längden mår bättre av det än sena utekvällar och stress på stan. :)
Matilda sa…
Molina >> Bakning hemma är mycket roligare och godare :) Och framför allt mysigare!
Anonym sa…
Blev så inspirerad att jag också registrerade mig på Bookmooch. Har redan skickat iväg min första bok!
Min blogg är även den full med idéer om hur du spar pengar samtididgt som du lever klimatvänligt. Spana in.
Matilda sa…
Karin >> Så kul! Ska se om jag hittar dig så jag kan kolla in dina böcker! :D

Stephan >> Låter kanon, tittar in så fort jag kan :)