50-öringens vara eller icke vara

50-öringens dom faller idag. Alltså inte 50-åringens, utan öringens. Det där lilla myntet man får när man handlar något för 199,50 kronor och sedan undrar vad man ska göra med det. Idag ska riksdagen rådgöra i denna stora fråga. Man kan undra om det är ett led i finanskrisens spår, att dra in alla ören, smälta ner kopparn och sedan sälja det som råvara? Eller helt enkelt låta folk växla in 50-öringarna till enkronor men inte trycka upp fler enkronor, då hade man väl motverkat inflationen lite, eller?

Nåja, det blir lite lättare att hitta i (den oftast tomma) plånboken nu när det eventuellt bara ska finnas 1, 5 och 10-kronors mynt. Annat är det ju i Storbritannien. 1 pence, 2 pence, 5 pence, 10 pence, 20 pence, 50 pence, 1 pund och 2 pund i en enda röra! Att lära sig skilja på dem är verkligen en mardröm. Det resulterar alltid i att jag kommer hem med massa 1 pence mynt i portmonän efter en vecka i England. Jag vet inte vad jag ska använda dem till! (Eller jo, jag brukar kasta ner dem i de sparbössorna som går att hitta på museer i England med fri entré för att gynna kulturen - även om småören inte gör någon större skillnad...)

En fördel om nu riksdagsledamöterna väljer att slopa 50-öringen är att då kommer allt upp till 49 öre avrundas nedåt. Å andra sidan kommer antagligen butikerna justera sina priser efter beslutet. Tuggummi för 50 öre kommer få en 200% prisökning! Inte för att jag bryr mig, jag tuggar inte tuggummi. Visst kommer jag sakna det lilla myntet, men jag kommer också att ha glömt det inom kort. Snart kommer vi väl ha vant oss vid att inte tala om ören alls. Så när kommande generationer undrar vad uttrycket "korvören" och vad "5-öres kola" i Pippi Långstrump betyder kommer vi något flummigt få berätta om den tiden när man räknade med decimaler när man handlade mat.

Kommentarer

gange sa…
Finns ingen anledning att sluta räkna med ören då priset fortfarande kommer att kunna sättas i ören. Börja betala med kort istället och betala EXAKT vad en vara kostar istället för att gnälla på avrundningen.
Flavian sa…
Jag tycker att man borde ha gjort de nya reglerna om avrundning symmetriska så att lika många belopp hade avrundats nedåt som uppåt. De nu beslutade reglerna innebär att fler belopp går uppåt än nedåt. HORRIBELT är ordet!
Anonym sa…
Ja, angående mynt. Precis som i UK har eurozonen med sin valuta en hel uppsjö mynt, som vi alltså får tillbaka om vi går med...hehe.
cat sa…
Jag kommer inte heller sakna det där onödiga myntet.
AnnCharlott sa…
Jag tycker det är jättebra att 50-öringen försvinner. När det gäller alla mynt som eurozoonen har så kommer vi säkert snart att vara där oavsett om vi börjar betala med euro eller inte. Det skulle inte förvåna mig om "tjugan" snart blir ett mynt. Sedlar har kortare hållbarhetstid och blir väl därför dyrare att tillverka antar jag.
Matilda sa…
Gange >> Du har alldeles rätt, korvören kommer fortfarande att vara viktiga.

Flavian >> Men ett öre hit eller dit, spelar det så stor roll? Eller jo, det kan det göra eftersom ett öre nu blir till femtio öre...

Anonym >> Hu ja, ännu fler mynt att lära sig se skillnad på!

Cat >> Mindre skrammel i portmonän!

AnnCharlott >> Tjugor som mynt, herre jisses, det kommas jag inte att vi får!
fredrik sa…
ju färre mynt desto bättre! min plånbok har inte ens myntfack.