Lite gott och blandat

Det är tur det är sommar snart, min stressnivå ligger och guppar på "overloaded" just nu. Det känns som att jag lyckas suga upp alla möjliga arbetsbördor samtidigt som d-uppsatsen försummas. Imorgon är det dock handledarmöte som förhoppningsvis ger konstruktiva lösningar.




De här små krabaterna har jag de senaste dagarna gått och klurat på. De är en av tre vanligt förekommande förslutningsmannicker till brödpåsar. De andra två är vikbart plast med metalltråd i samt en sammanklistrad tunn plastremsa (vilket många gånger innebär att påsen går sönder för mitt tålamod att lirka upp klisterplasten inte håller). Nå ja, nu var det de här plastförslutarna jag filosoferat kring. För det första vet jag inte ens vad de heter. De är så obetydliga att de oftast slängs bort direkt. Oftast direkt i soppåsen istället för i plastinsamlingen var de egentligen hör hemma.

Själv byter jag ut dem nästan direkt när brödet kommer innanför dörren. Använder mig hellre av plastklämmor som går att återanvända flera tusen gånger. Hos oss är de alltså väldigt kortlivade. Ibland överlever en några dagar på köksbordet på grund av slarvig städning. Jag har inte en blekaste aning om vad jag skulle kunna återanvända dem till ifall jag sparade på dem. Och vid närmare efter tanke, vad ska jag med en samling som ökar med ca 100 om året* till?

100 plastmannicker, flertalet felsorterade (ändring har dock börjat ske) i ett hushåll. Hur ser det då ut när man räknar hela Sveriges hushåll? Det blir en himla massa plastmannicker som sorteras fel och ligger på sophögarna. Jisses, det känns som att det är dags att börja käka lösviktsbröd. Jag läste för länge sedan om en liten eko-affär i London där kunderna fick ta med sig egna påsar och förpackningar för att handla exempelvis ris och andra matvaror. Tänk om några av våra stora livsmedelskedjor hade vågat sig på det...

Ett sak till: Anders Johanssons (Anders och Måns) program Fiska med Anders finns nu på DVD!

*Beräknat på drygt 2 bröd i veckan, undantaget bageribakat bröd och lösviktsbröd samt bröd förslutna på annat sätt (de med metalltråd går ju inte att källsortera). Det är hemskt, men vi är nog storkonsumenter av bröd. Fick mig dock en lite obehaglig chock av att läsa Den hemlige kocken av Mats-Eric Nilsson då jag insåg att dagens brödhylla är grymt förrädisk

Kommentarer

karro sa…
Det känns ändå som att de första förslutarna är bättre än dom med metalltråd i, bara plast är väl ändå alltid bättre än plast o metall? Men något annat sätt borde väl finnas för att försluta påsarna?
cat sa…
Jag trodde ett tag att jag skulle återanvända de där plastgrunkorna och sparade på dem, men insåg tillslut att de verkligen inte har "ett andra liv". Då hade jag ett tjugotal liggandes och skräpandes.
Men på vår återvinningsstation får man bara slänga förpackningar så där passar de ju inte.
När jag var på stora återvinningsstationen och skulle slänga stora plastsaker sa de till mig att plast slängs i brännbart. Så det är helt ok att slänga de där grunkorna i vanliga brännbara sopor, för sopstationerna själva bränner upp den plast vi kommer med.
Håller med dig om maskrosor:)
mossfolk sa…
Jag sparar dem och sätter på exempelvis bullpåsarna när jag bakar. Fast absolut, de blir ju en del :)
Anonym sa…
Förr fanns det en sort som hade "krokar" på bägge sidorna, som man kunde få med sig att försluta sina egna påsar med, som man handlat grönsaker i.
De samlade jag på när jag var liten för jag ville ha ett draperi. Men det blev inte fler än typ femtio i olika färger. Och det räcker till ett långt halsband bara :( / Sarisen
Matilda sa…
Karro >> Jo de är ju bättre rent återvinningsmässigt. Det finns vissa brödpåsar som är ihopafogade på något sätt utan förslutare, det är lite mer praktiskt

Cat >> Jag tycker förslutarna går som förpackning! De är ju en del av en förpackning... :p så jag slänger dem i plastkontainern

Mossfolk >> Smart!

Sarisen >> Det var kreativt :) Synd att det inte blev ett draperi
AnnCharlott sa…
Vi äter inte så mycket bröd. Nästan bara på helgerna och då köper vi det på det lokala bageriet, så vi sliper plastplupparna. Men när jag var liten och fortfarande bodde hemma och min mamma köpte bröd (tänk de där plupparna har funnit bra länge alltså) så använde jag dem som plektrum när jag misshandlade min gitarr.
Matilda sa…
Ann-Charlotte >> Bageribakat bröd är så mycket godare!
Stackars gitarr... ;)