Ett litet leende

Var och förtidsröstade idag då jag kommer jobba som röstmottagare hela dagen imorgon. Närmast ställe råkade vara ett köpcentrum. Det kändes ganska absurt att gå och rösta på ett shoppingcenter. Att plocka valsedlar var inte särskilt anonymt, vem som helst kunde se viket/vilka lappar man tog. Tjejen som tog hand om kuverten sen såg enormt uttråkad ut. Jag betvivlar att hon ens haft åldern inne att rösta vid andra val. Visst förstår jag att jobbet är lite enformigt, men ett litet leende hade inte kostat något.

Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om möjligheten att förtidsrösta på märkliga ställen. Skolor och bibliotek tycker jag är rimliga. Shoppinggallerior däremot känns något märkligt. Det är bra att möjligheten finns där folk rör sig eftersom det kan öka folks benägenhet att rösta. Med viss bävan ser jag hur det i framtiden kan tänkas läggas ut på entreprenad. Vi minns ju hur det gick när Postkontoren lades ner till förmån för mataffärer. Röstbås vid mejeridisken på ICA eller mitt bland tv-apparaterna i mediaaffären? Eller varför inte en snabb-röstningsvariant på Mackedonkan? Inte för att jag tror detta kommer hända, men det är kul (eller skrämmande?) att leka med tanken. Om det skulle hända så skulle vi nog vänja oss väldigt snart. Vi har ju slutat gnälla om postkontorens nedläggning och står nu snällt med en nummerlapp 428 och väntar, tillsammans med de som ska fylla i sina tipskuponger eller köpa kvällstidningen, på att vi om 32 nummer kan hämta ut vårt paket eller köpa våra frimärken.

Jag slår vad om att jag inte hade funderat i dessa banor om tjejen i "vallokalen" hade givit mig ett leende så jag hade fått känna mig lite duktig som gjort min medborgerliga plikt. Ibland kan ett litet leende betyda mycket.

Kommentarer

cat sa…
Själv förtidsröstade jag där jag jobbar:) Väldigt behändigt får jag säga. Vår röstmottagare som satt där i två veckor inte bara bjöd på leende utan på kakor också:)
mossfolk sa…
Det där man säger om att ett leende kostar så lite och kan betyda så mycket, det stämmer faktiskt. T.o.m. i "vallokalen" ;)
AnnCharlott sa…
Jag är lite gammaldags och tycker att det känns lite högtidligt att gå och rösta i vallokalen på valdagen. Men visst är det bra att man gör det enkelt att rösta, för jag inser ju att inte alla har möjlighet att gå just på valdagen och att man också gjort just eu-valet extra lättillgängligt för att man vill höja röstdeltagandet.
Matilda sa…
Cat >> Så trevligt! Särskilt med kakor... :)

Mossfolk >> Definitivt, dessutom får man träna musklerna i ansiktet vilket är bra om man inte vill se ut som ett russin ;)

AnnCharlott >> Det är något särskilt med att rösta i vallokalen. Många gick ut från vallokalen med högt huvud och kände sig stolta. Själv fick jag många att skratta lite och le när de gick (klappar mig själv på huvudet).
Personligen tycker jag också att det är mer speciellt att rösta i vallokalen, men eftersom jag normalt jobbar på valdagarna mellan 7.30-22 (eller senare) så orkar jag inte göra det när jag har mina pauser. Men rösta, det gör jag! :)
Anonym sa…
Å, vad många surisar det finns. Jösses. själv förtidsröstade jag på universitetsbiblioteket. Kändes helt okej.

Kraaaam
jessica sa…
inte plikt utan rättighet =)
Matilda sa…
Maria >> Biblioteket känns lite mer seriöst än shoppingcentrat faktiskt... :)

Jessica >> Haha, javisst!