Vad man inte vill höra...

Efter en två timmar lång föreläsning hör jag de två som suttit precis bakom mig hela tiden säga:
- Nu ska jag hem och kurera mig. Känner mig helt trött och febrig.
- Då har du samma symptom som jag, jag har ont i huvudet och känner mig
febrig.

Varför ska det vara så svårt att stanna hemma när man är sjuk? Det är ju inte som en föreläsning är livsavgörande (och inte var den särskilt spännande heller).

På mitt förra jobb fanns ett straffsystem. Är du sjuk fler än ca 4 gånger på ett år blir du inkallad till möte med chefen, blir du sjuk efter det krävs sjukintyg från dag ett varje gång du blir sjuk. Resultatet blev att folk vägrade stanna hemma när de var sjuka. Dels för det ekonomiska men dels för att de inte ville ha prickar i protokollet. Ett tag kändes det som att större delen av avdelningen var sjuka och blev aldrig riktigt friska för att de inte vilade upp sig. Kanske inte heller så konstigt att under de nästan fem år jag jobbade var jag sjuk/förkyld ovanligt ofta. Jag sjukade mig dock, kändes inte lönt att gå till jobbet när man knappt kunde prata och inte heller kunde göra något utan att få hostattacker. Sen jag slutade på den arbetsplatsen har jag varit betydligt friskare.

På universitetet oroar de sig fruktansvärt mycket för den här nya influensan. Varningslappar sitter uppe överallt och instruktioner om hur man ska hosta i armvecket och att man ska stanna hemma om man är sjuk. Tidningen har undersökningar om läsarna tänker vaccinera sig eller inte. Det känns som att det finns motstridigheter i det här samhället. Media och våra institutioner målar upp en bild av en livsfarlig epidemi som sprider sig likt en brand på tändvätska. Folket däremot verkar inte låta förkylningar och feber stoppa dem från jobb och skola...

Kommentarer

Anonym sa…
Man blir ju mörkrädd av ditt exempel på arbetsplats!
Det är iof en helt logisk utveckling på den syn som numera styr försäkringskassan i det absurda. "Alla Fuskar för att de kan och då krävs det straff för att få folk att sluta fuska."

Att vi i sverige är ett utav de mest pliktskyldiga verkar gå dem helt förbi!

Det är trist att detta blir så galet nu i influensatider.
/Sarisen
cat sa…
Själv hoppas jag så in i Norden att det är just svininfluensan som har haft min kropp i sitt grepp den här veckan. Varför kanske någon undrar? Jo för i så fall kom jag lindrigt undan och slipper oroa mig något mer.
Det luriga var bara att sjukdomssymptomen kom så in i bomben snabbt.
Kände mig helt okej på måndag morgon, men efter lunch började jag känna mig konstig och efter några timmar till var jag superfebrig och hade asont i halsen.
Sedan dess har jag hållt mig hemma.
AnnCharlott sa…
Ont i huvudet och feber. Aj då. Kan vara nöff nöff på gång. Och till Cat: Precis det snabba sjukdomsförlopp du beskriver är vad jag har hört en träffande beskrivning av hur svininfluensan bryter ut.
Karin sa…
Sjuknärvaro kallas det väl? Respektlöst mot andra är det att utsätta dem för ens egen sjuka.

Men visst skulle det nästan vara skönt att få lite piggyflu snart så man blir av med eländet. =)
Matilda sa…
Sarisen >> Ja, en sommar var det så att man inte ville gå nära vissa personer... Och vilken arbetsplatsstämning skapar det...

Cat >> Usch din stackare, hoppas du kryar på dig snabbt!

AnnCharlott >> "Nöff nöff", jag tror jag ska adoptera det uttrycket! :)

Karin >> Instämmer, hade varit skönt att få det överstökat. Går i valet och kvalet om jag ska vaccinera mig eller ej. Kan inte bestämma mig riktigt.
Linn sa…
Just detta diskuterade jag och sambon igår! Han har praktik på en reaturang här i stan, och stannade förra veckan hemma pga. en envis förkylning. I måndags när han kom tillbaka fick han åtskilliga gliringar för att han varit borta en HEL vecka. Men jag menar, det är väl en jäkla tur att man är så pass ansvarsfull att man stannar hemma med sina baciller, i synnerhet när man har ett yrke där det flödar människor varje dag. Ja jösses.

Och det de gjorde på din gamla arbetsplats. Ursäkta min franska men vilka IDIOTER!
Matilda sa…
Linn >> Jobbar man på en restaurang så är det rätt trevligt att kunna veta att personalen inte snorar ner ens mat. Bra gjort av din sambo!