Växeln hallå hallå

Lunchens samtalsämne halkade in på min svårighet att förstå hur telegrafin fungerade. För mig har det varit något av ett mysterium det där med att man kunde skicka ett telegram från lilla Sverige ända bort till Nordamerika. Jag har liksom förstått att kablar är en viktig del för att få allt att fungera. De andra runt bordet som var något mer kunniga i ämnet verifierade detta, det finns en kabel i Atlanten.

Men hur i all sin dar fick de kabeln på plats?
  • Hade de enorma nystan av kablar som de lade ut med hjälp av båt? I så fall - eftersom det det då troligen krävts mer än både en och tio båtar med enorma nystan på den tiden - hur länkade de ihop kabelbitarna? Fanns det en reservplan ifall det blev storm eller cykloner och ändtampen riskerade att falla ner i djupet? Och om tampen nu trillade ner i djupet, skulle de vara tvungna att börja om på nytt?
  • Tillverkade man all kabel på en kustnära ort, lade allt på stranden och sen band fast en lång kabel bak på en stor båt med sikte mot andra sidan Atlanten?
  • Byggde man från var sitt håll?
På sätt och viss är det här lika mystiskt som hur man lyckades bygga Engelska kanalen. För mig är det obegripligt hur man kan bygga en kanal under vattnet utan att den fylles med vatten. (Jo, jag förstår att det krävs pumpar och avancerade underjordiska borrar men det trotsar ändå de jordiska lagarna på samma sätt som Stonehenge och de egyptiska pyramiderna!)

Det kanske märks att jag utbildats i en IT-ålderns era där internet och sateliter är självklarheter. Därtill kan det nämnas att jag nog inte fick lära mig särskilt mycket av intresse på grundskolan. I alla fall är jag väldigt säker på att ingen någonsin höll en lektion i telegrafi för mig. Däremot fick jag bygga en egen ficklampa med fiberoptik på tekniken. Bredband av fiberoptik och induktionsspisar är för mig något av en självklarhet. Ja just det, det kan förstås bero på att jag inte vuxit upp i ett krishärjat land där mat i magen och tyg på kroppen är det viktigaste för dagen...

Kommentarer

cat sa…
Ja själv blir jag inte heller klok på hur saker och ting byggdes eller kom till :) Man får väl försöka låtsas att man begriper ;)
Matilda sa…
Cat >> Haha, antingen det eller att läsa på... Fast det beror ju på hur man värdesätter sin fritid. För nuvarande har jag ingen fritid ens en gång så det blir inte mycket fördjupningsläsning direkt...