Begagnade madrasser

Passar på att göra mig av med lite möbler som hängt med ett antal år och som egentligen bara varit tillfälliga. Loppisfynd och begagnade gåvor som varit trofasta och dugliga men som nu tyvärr måste hitta någon annanstans att bo.

Har haft min systers säng stående i arbetsrummet det senaste halvåret och eftersom hon inte längre har någon användning för den och jag inte kommer ha plats för den i tvåan så lade jag ut den som en annons på internet idag. För några hundralappar så fick man resårmadrassen också (vilket var ett krav eftersom jag inte kan köra ut den på tippen, vilket dessutom vore synd om en madrass som kan användas flera år till).

Blev faktiskt av med både sängram och madrass. Jag skriver "faktiskt" för att det inte var helt självklart att någon skulle vilja ha den. Men efter en hel del försäkringar om vem som sovit i den och hur gammal den var så bar köparna hem med den.

Jag och en kurskamrat skrev vår B-uppsats om folks förhållande till begagnade varor och var det något som folk absolut inte kunde tänka sig köpa begagnat så var det madrasser. Den hade varit för nära en främling och det väckte för obehagliga intima associationer. Det är lite som underkläder, det är det inte många som vill köpa begagnat. Linne och shorts går där emot an.

Det hela är förståeligt. Det finns en snusk-stämpel på andras kroppsvätskor och hudavlagringar. Att använda någon annans handduk kan vara nog så traumatiskt. Det praktiska med en resårmadrass är ju att man kan dels dra över ett madrasskydd och dels lägga en bäddmadrass över. Men det är inte alla som resonerar som så. För vissa handlar det om att veta vem som haft plagget eller madrassen tidigare. Att få något av sin bästa vän eller en släkting är tryggare än att handla något på loppmarknaden av en total främling.

Vad hade du inte velat inhandla eller få begagnat?

Kommentarer

AnnCharlott sa…
Jag kan förstå det där med oviljan att köpa madrass begagnat. Skor köper jag inte heller begagnat. Inte för att jag är rädd för fotsvamp eller så, utan för att man går in/ner skor på så olika sätt.
Matilda sa…
AnnCharlott >> Jag hade aldrig kunnat ge mina skor till loppis, jag går helt fel i dem och sliter dem snett.
karro sa…
Jag tror nog inte jag skulle vilja köpa en begagnad madrass. Men egentligen så använder man ju sängar som många använt utan att tänka alls på det när man sover på vandrarhem, hotell osv.
Matilda sa…
Karro >> Så sant så sant... De flesta har inga problem med hotellsängar. Kanske för att man sover där så kort tid? Eller för att man är "borta", när man är "borta" gäller normalt sätt helt andra regler än när man är "hemma".