Interaktiva lektioner

Jag vet inte riktigt när det hände, men helt plötsligt gjorde laptopen entré i föreläsningssalen. Och då pratar jag inte om datorerna som lärarna använder (men sällan får att fungera synkront med projektorn), utan om elevernas.

Det blev extra märkbart förra hösten när jag läste statsvetenskap och alla nybakta studenter kom med sina MacBooks som de fått i examenspresent av sina föräldrar. Förrutom att använda dem för att skriva anteckningar på så satt de under lektionstid på Facebook eller mailade. Sa läraren något som hon eller han var osäker på så var det alltid någon som två minuter senare hade googlat informationen på sin dator eller iPhone.

Igår togs denna interaktion till en helt ny nivå. Vi hade en föreläsning kring boken Coming of Age in Second Life av Tom Boellstorff. Enkelt beskrivet handlar den om en etnografisk studie i spelet Second Life (tänk er Sims online). Då hälften av åhörarna inte alls var insatta i spel online gjorde läraren ett pedagogiskt knep, han gick online som en avatar under lektionen och visade hur det kunde se ut i Second Life. Med spelet på storskärm i bakgrunden började han sedan prata utan att bry sig för mycket om vad som hände i spelet.

Hela klassen (eller rättare sagt, två klasser) satt nu och fokuserade mer på vad som hände på skärmen. I synnerhet på alla märkliga figurer som dök upp. En figur var dock lite mer påträngande än de andra, då han dansade runt och gjorde miner och försökte kommunicera med vår lärares avatar. Ja, jag tror ni vet vart hän det barkar, det var ju givetvis en i salen som bakom sin skärm spelade läraren ett spratt...

Kommentarer

cat sa…
Jösses så svårt det måste vara att inhämta någon faktisk kunskap under en sådan föreläsning!
Karin sa…
Det känns ju lite som att läraren lämnade öppet mål på den... =)
AnnCharlott sa…
Nästa steg blir kanske att ni alla skaffar avatarer och att undervisningen sker helt och hållet i Second Life.
Matilda sa…
Cat >> Kunskap inhämtades, dock på ett annat sätt än tänkt!

Karin >> Lite så ja...

AnnCharlott >> Undervisning på distans men ändå på samma plats. Skulle faktiskt inte förvåna mig ifall folk inte redan gör det!