College-runda i Cambridge

Igår bar det av till Cambridge! En härligt mysig stad försjunken i höstdimma. Jag har varit där en gång tidigare, för 9-10 år sedan och det var inte mycket jag mindes från det besöket, så det blev lite som att komma dit för första gången.

På Cambridge universitet tillhör man visst olika colleges, ett väldigt annorlunda system för oss som kom från UCL där man endast tillhör en institution. Men så är Cambridge ett betydligt äldre universitet!Den här soptunnan får mig att tänka på det "gömmetyg" som Lotten Gustafsson nämner i sin avhandling om medeltidsveckan på Gotland (Den förtrollade zonen), ett sätt att gömma undan moderna oundbärligheter i tidsleken.
King's College.
Tudor-rosorna syntes överallt på King's College.
I dessa colleges bor studenter (mest förstaårs), forskare, lärare, doktorander... Många är stängda för allmänheten med undantag för vissa tider då de tar entréavgift.
En drake som prydde en grind utanför King's College Chapel. På kvällen deltog vi i Choir services. Det var hemskt mäktigt att gå in där när alla stearinljusen lyste upp och orgeln spelade. Att kalla det kapell var lite av en litotes, det var större än de flesta svenska kyrkor jag varit inne i. Men jag antar att det handlar om hur de är byggda och deras funktioner. Själv är jag inte religiös (hade inte varit på en gudstjänst sedan de var obligatoriska i 6:e klass), men det var verkligen en upplevelse att vara där!
St John's College.
Trinity College, vilket tydligen ska vara det mest eftertraktade att tillhöra. Inträde för normala levande var £3, inte en särskilt stor summa. Men en väns make är doktorand i Cambridge och tillhör Trinity så vi fick en exklusiv gratis guidning! Om man kollar riktigt noga på statyn så håller han faktiskt ett stolsben! Ännu ett studentspratt...
Andra sidan porten.
Det dimmiga vädret skapade en slags härlig sagomiljö och det var nästan så att en julkänsla infann sig!
Matsalen i Trinity College. Med kung Henry VIII som övervakare.
Port ut mot grönområdet som vätter mot floden.

Kommentarer

cat sa…
Wow vilken underbar historisk miljö! Skulle gärna åka dit och även till Oxford.
Anonym sa…
Coolt! Matsalens tak liknar Hogwarts tak utan trolleri :o)...

Min fråga är; blir man lite mer vänligt inställd till kunskap i en sådan miljö, eller verkar den som en konservator av förlegade undervisningsmetoder?
Jag skulle nog känna den första inställningen, personligen iaf...
kram /Sarisen
Anja sa…
Haha, tänkte också på Harry Potter nu. Men det är verkligen vackert, precis så som jag alltid hade velat ha på mitt universitet. Att vandra runt i de korridorerna, äta i fantastiskt vackra matsalar, bo i de rummen, det känns som att fantasin skulle arbeta på högvarv. Ärligt talat så tror jag inte att jag skulle lämna området ens för att ta en ledig helg. Älskar sådana miljöer.
Matilda sa…
Cat >> Hoppas du får möjlighet till det en dag, för det är det värt :)

Sarisen >> Det känns lite som att tiden har frusit. De har kvar märkliga ritualer och traditioner. Men jag hade helt klart gärna velat gå här ett år bara för den historiska miljöns skull! Annat är det i London...

Anja >> Det är verkligen ett fantastiskt ställe. Men jag tror också att man efter ett tag tröttnar. Det är ju bara studenter på campus och så hemskt privat tror jag knappast att det blir...