Julhälsning från en strandad Heathrowresenär

Sitter på golvet på terminal 3 på Heathrow och väntar på ett plan som hittills är fem timmar sent. Helst av allt hade jag önskat att planet varit inställt så att jag hade kunnat stanna hemma eller ha gjort något mer produktivt idag. På internet skrev de att de inte ville folk skulle komma om inte deras flyg var bekräftat, tyvärr tyckte mitt flygbolag att nja, det kommer nog gå ändå.

När jag kom till flygplatsen klockan 14 möttes jag av folk redan i tunnelbanan som varit där i flera timmar, vissa till och med i dagar, och som väntade på besked om sitt plan. Alla ingångar till terminalen var stängda så folk fick stå utomhus och försöka förstå vad som gällde. Skärmar visade flygen 2½ timmar framåt. Jag lierade mig med en spansk tjej och efter ha köat i så där en halvtimme gav vi oss på en annan ingång. Hittade en barnfamilj som skulle med samma plan som mig och de var vänliga nog att lyckas få in oss samtidigt som de fick komma in (de släppte bara in de som hade pappersbiljetter och som lyckades ta sig allra längst fram i klungan).

Väl inne var det ännu mer kaos. Ett flyktingläger. Folk som inte hade biljetter satt/låg överallt och hoppades på att få komma med ett flyg idag. På något sätt lyckades jag ta mig fram till en incheckningsdisk, men de checkade inte in någon. Sa bara att jag skulle hålla koll på en man i glasögon. En minut senare ropar han ut att mitt flyg får checka in. Plötsligt är jag tvåa i kön och kan snabbt ta mig upp till säkerhetskontrollen.

Kön till kontrollen är inte särskilt lång. Plötsligt trillar en man ihop. Passagerare och personal hjälper honom upp men han faller strax ner igen.

Mitt plan var då fortfarande i tid, köper bara en macka för säkerhets skull. Betalar och får veta att planet är två timmar försenat. Springer in i en kurskamrat på väg till Sydney, hon har väntat några timmar men har tur, hennes gate öppnar en stund senare. Beställer riktig mat istället. Pratar med en australiensare ett tag. Mitt plan försenas några gånger till. Får inte igång wifin. Hittar tillsist en ledig laddningsplats och lyckas få igång wifin. Sitter nu obekvämt på golvet och undrar om jag kommer att komma hem i natt eller inte...

Folk håller modet uppe, pratar med främlingar och underhåller sina barn med godis och kvackande gummiankor. Äldre män spelar spel på sina iPads.

Få flyg har verkligen lämnat terminalen. En hel del är inställda och jag tror inte en enda faktiskt har avgått på utsatt tid.

Det märkliga är att det inte har snöat på två dagar. Det är inte ens särskilt kallt. Inte jämfört med norra Sverige. Det hela är mycket märkligt och svårförklarat.

Nåväl, jag tror jag måste gå på jakt efter något sött för att hålla mitt eget mod uppe!

UPDATE: Senaste prognosen är att planet kommer lyfta vid midnatt.

Kommentarer

Isak sa…
Låter ungefär som när jag satt fast i Paris på grund av vulkanen i våras. Stort sett alla håller modet uppe och pratar med varandra. Tiden får en ny betydning. Jag stod tre timmar i kö på tågstationen i Paris innan jag fick tag på en enkel €250-biljett till Berlin (nästa dag) och ett lycka till vidare därifrån. Detta kändes då helt naturligt. Liftade vidare från Berlin, osv.

Hoppas du kom iväg ok!
cat sa…
Hoppas du har kommit iväg nu när jag läser det här.
Karin sa…
Oj oj! Stackare. Känner med dig och hoppas att du kom iväg.
Anja sa…
Huh! Lycka till, hoppas att du tar dig hem snart! Jag ska åka ner till Malmö på självaste julafton, vi får se när jag kommer fram...kanske lagom till nyår...
AnnCharlott sa…
Hoppas att du kom iväg där vid midnatt. Själv ska jag och sambon, och katten flyga till Finland i morgon. Men dit ska det inte vara några problem.
God Jul!
Matilda sa…
Tack allihopa! Jag var hemma i hemstaden klockan 5 på morgonen och här känt mig något jetlaggad därefter.
Och jag vet att jag hade en sån himla tur som ens kom iväg!