Att skaffa lånekort

Personnummer är väldigt effektivt. Möjligen är det något byråkratiskt och innebär en risk för statlig övervakning av individen. Men det underlättar verkligen att bara kunna kasta fram id-kortet hemma i Sverige och folk tror på att jag är är jag.

I Storbritannien är det lite annorlunda. Ska man skaffa bankkonto, lånekort eller registrera sig någon annanstans där det är viktigt att kunna bevisa att man är den man utger sig för krävs det ofta två legitimationer Dels en officiell handling så som pass, körkort eller id-kort. Och dels officiellt brev (från skola, arbetsplats, doktor...) skickat hem till dig med ditt namn och adress på. Det kändes mycket märkligt att visa upp ett kontoutdrag för att kunna få ett lånekort på det lokala biblioteket*.

*Jag har efter fyra månader insett att jag varken behöver sitta hemma och frysa dagtid eller bege mig hela vägen till skolan på dagar när jag inte har lektioner. Knappt tio minuters promenerande tar mig till ett bibliotek med wi-fi. Dessvärre är möjligheterna till el-uttag väldigt begränsade i studierummet och i resten av biblioteket är det ganska ljudligt (och jag har nu konstaterat att det är inte helt optimalt att ha Duffy och Cher i hörlurarna när jag läser PDF-filer. Kanske borde jag låna lite klassisk musik på biblioteket och föra över till spelaren? Den mesta läsningen är svår att få tag i på universitetet (och andra biblioteket) så de är vänliga nog att göra elektroniska kopior till oss. Jag föredrar egentligen att läsa från riktigt papper, men att trycka ut över 100 sidor (dubbelsidiga) varje vecka är varken hållbart för miljön eller plånboken.

Kommentarer

Karin sa…
Jo personnummer är väldigt smidigt har jag också märkt under perioder utomlands.

Men för personer som just flyttat till Sverige kan det vara lite besvärligt innan de lyckats få ett. Utan personnummer kan man ju inte göra någonting...
Ewa sa…
Tell me about it... I Kanada ska man ska också ha "proof of address" till allt och på uppehållstillståndsdokumenten ville de att även att man skulle ha en underskrift av en person som hade ett visst yrke. Det fanns att välja på allt mellan advokat, optiker och ingenjör. Tydligt är ju att folk med utbildning är att lita på medan vanliga arbetare inte är det... *suck*
AnnCharlott sa…
Mad dogs and Englishmen.
Hanna sa…
Visst är det märkligt när man ställs inför nya system. System som får en att gilla den fina svenska byråkratin. Men som sagt, det är nog inte mycket lättare som ny/inflyttad i Sverige.
cat sa…
Vad skönt att du har ett bibliotek så nära, även om det inte här helt optimalt :)
Jag tycker att det är väldigt smidigt med personnummer och har aldrig känt att det skulle vara överbyråkratiskt.