Född igår, eller imorgon

Efter att ha läst ett antal artiklar kring ämnet transnationell kommunikation och ny teknik är det ett uttalande som slagit rot i mitt huvud: "Vi kunde se vårt barnbarn innan hon var född."

Bakgrunden var hur man via webcam och andra teknikaliteter kan kommunicera mellan olika tidszoner. Att ringa och berätta att ett barn är fött klockan tre på morgonen i Australien blir lite som ett samtal från framtiden i Europa.

I min tankevärld blir allt upp och ner. Inte nog met att astronomerna har ändrat alla stjärntecken, beroende på var i världen jag befinner mig så är min födelsedag inte nödvändigtvis på samma dag. Givetvis har detta ingen vidare betydelse i ett större perspektiv utan avslöjar mer hur djupt rotad vår mänskligt konstruerade tidscykel är. Hur mycket vi - eller åtminstone jag - slaviskt följer klockor och kalendrar som om de vore av naturen* givna.

*Vilket i sin tur väcker den eviga diskussionen om naturen är en kulturell konstruktion.

Kommentarer

AnnCharlott sa…
Åh, det där är sådant som alltid fascinerat mig. Vid millennieskiftet var det många som vistades kring datumgränsen och firade nytt millennium två gånger.
När jag var liten tyckte jag att om man vistades längst uppe (eller nere) på klotet (där globen är fästad i sin ställning på de här bordsjordgloberna)och reste fort som tusan i östervarv så borde man resa bakåt i tiden :)
Matilda sa…
AnnCharlott >> Det måste vara det närmsta man kan komma att vara tidsresenär!