Tysnitt och stereotyper

Typsnitt kan ibland föra med sig vissa associationer. Exempelvis de fonter som används till bok- och filmtitlar, menyer, matförpackningar, marknadsföring etc. När datorer var något nytt och spännande att använda till skolarbeten så experimenterade i alla fall jag ganska fritt med olika fantasifulla typsnitt. Idag är det ett fåtal jag använder vid uppsats- och CV-skrivande för att upprätthålla en fasad av seriositet.

För ett tag sedan upptäckte jag att vissa fontstilar används mer eller mindre frekvent för att associera till geografiska områden. I synnerhet Afrika och Asien. Oftast gäller det menyer och varumärken men också titlar på böcker och filmer. När det gäller Asien är det mycket bambu och ätpinnar, en nudel-stil på något sätt. Jag har till och med ett typsnitt vid namn Chinese Takeaway som tycks vara den alla china-box-ställen använder sig av. En lite spretig stil i versaler där varje streck är som en kil, eller kanske snarare kaligrafiska penseldrag. Afrika avbildas ibland med ord i giraff- och zebra-stil, eller bokstäver som har flera prickar eller taggar runt sig. Mexikansk mat associeras till kaktusar, chilli-frukter och lite vilda västern. Ofta är det kanske snarare illustrationerna runt titlarna som gömmer fördomar, men ibland blir det också lite stereo-typ-snitt.

För övrigt undrar jag också vem som använder Wingdings och till vad.

Kommentarer

CV-mamman sa…
Jag använder wingdings!! I mitt CV bland annat. Eller till nyhetsbrev. Det finns olika bilder för kuvert, telefoner, etc som kan vara det lilla extra som får folk att titta till.

Det var intressant att läsa dina funderingar kring typsnitt. Får mig att fundera på om män och kvinnor använder olika när de ska profilera sig. Har du någon tanke om det?
AnnCharlott sa…
Det har nog hänt att jag använder windings också, det finns en del användbara symboler där.

Apropå detta med typsnitt så kom jag att tänka på Zapf dingbats. Finns det kvar? Eller det kanske var/är på macen det finns/fanns.
Anja sa…
Åh, det har jag också undrat länge! Men det är visst folk som gör det, det trodde jag aldrig. Måste säga att det var ett intressant inlägg. Inget som jag hade reflekterat över tidigare men så sant som du säger.
Hanna sa…
Det är roligt att studera typsnitt. När man läser hemtentor och annat bland annat. Hur människor ska vara kreativa och blanda in lite nya typsnitt. Eller när någon gör käcka lappar med Comic Sans.
Matilda sa…
AnnCharlott >> Inget typsnitt jag känner igen, men så har jag aldrig varit en mac-användare...